Odprta Kuhinja

Trend: Ocvrti kalamari z domačega vrta

Alisa Korolevskaya/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Ne, ni se nam popolnoma zmešalo in lignjev nismo poskusili vzgojiti med gredicami.


Na družbenih omrežjih smo našli res zanimiv trend jedi, ki na las spominja na buhteče krožnike, ki si jih navadno naročimo nekje ob morju. Hkrati nas spodbuja, da porabimo sestavino z vrta, ki v tem času divje uspeva. Zvezda današnjega trenda so namreč skromni jajčevci, ki jih z nekaj triki spremenimo v morsko delicijo.

Jajčevci so ena tistih vrst zelenjave, ki prebivalce našega planeta deli na dva pola. Nekateri so nanje popolnoma nori, drugi si niti v sanjah ne bi zaželeli te na prvi pogled brezzvezne vrtnine. Razumemo, njihova tekstura je nekoliko gobasta, okus pa pa prvi pogled nič kaj preveč vznemirljiv. A ravno nevtralnost melancana, kot mu radi pravimo, lahko obrnemo sebi v prid in ga v kuhinji preoblečemo v kar koli želimo. Celo v frigane kalamare, kot smo napovedali že v naslovu.

Naj jajčevcem še malo polaskamo z naštevanjem njihovih supermoči. Čeprav niso kislega okusa, vsebujejo lep odmerek vitamina C, bogati so tudi z antioksidantom pod črko A. Njihovo uživanje ščiti naše celice, odlično pa jim služi tudi polifenol, ki ga je v jajčevcih na pretek in celicam pomaga razgrajevati sladkor. Skratka, uživanje melancanov nikakor ni brez učinka, danes pa jim bomo po vzoru posnetkov z družbenih omrežij dodali še element zabave za naše brbončice.
View this post on InstagramA post shared by Foody Popz (@foodypopz)


Da bo končni rezultat čim bolj prepričljiv, bomo jajčevce najprej olupili, narezali na kolobarje, s pomočjo kozarčkov za kratke požirke pa bomo vanje naredili še luknje. Nato na štedilnik pristavimo lonec vode, jo solimo, dodamo dve žlici ribje omake, lahko pa jo zamenjamo tudi s sojino, če prve res ne najdemo. V vodo nadrobimo še alge nori, stisnemo sok ene limone in dodamo kolobarje jačevcev. Kuhamo 10 minut, da se okusi vpijejo v zelenjavne lignje.

V tem času pripravimo panado. Na krožnik stresemo moko, jo solimo in prelijemo z (rastlinskim) mlekom, da dobimo lepljivo maso, podobno pivskemu testu. Jajčevce odcedimo, namočimo v močnato osnovo in povaljamo v drobtinah. Nato pa te čudne lignje le še na hitro ocvremo. In postrežemo v družbi tatarske omake, kot se za frigane kalamare pač spodobi.

Recept: Ocvrti jajčevci


Potrebujete dve sestavini, ki se tudi pri nas že dobita v vsaki trgovini: ribjo omako in alge nori. Jed bi po videzu zlahka zamenjali tudi za čebulne obročke. Ravno tako bi jo z lahkoto pomešali z ocvrtimi lignji. Recept nam bo prišel prav, ko ne bomo imeli idej, kam z jajčevci z vrta, pa tudi, ko se k nam na poletno kosilo napove kakšen gost, ki ne mara mesa. Vegana pa opozorimo, da so se namakali v ribji omaki, ki jo lahko nadomestimo s sojino.

Sestavine  • 2 jajčevca

  • sol

  • 2 žlici ribje omake

  • 2 lista alg nori

  • sok ene limone


Panada

  • 60 g moke

  • 180 ml mleka

  • česen v prahu

  • drobtine

  • olje za cvrtje


Priprava


1. Jajčevca olupimo in narežemo na kolobarje. S pomočjo majhnega kozarca ali zamaška vanje naredimo luknje. Na ogenj pristavimo lonec vode, solimo, dodamo ribjo omako, nadrobimo lističe alg nori in iztisnemo sok limone. Na koncu v mešanico stresemo kolobarje jajčevcev in kuhamo 10 minut. Odcedimo.

2. V majhni skledi zmešamo moko in mleko, da dobimo zmes, podobno pivskemu testu. Jajčevce namočimo v testo in povaljamo po drobtinah. Ocvremo v ponvi olja, dokler panada ne dobi lepe zlato rjave barve. Postrežemo v družbi tatarske omake.
Preberite še: Trend: trik, da bo kumarična solata še boljša

Fotografija: Alisa Korolevskaya/Getty Images
Datum Objave: 7.8.2023 ob 07:08

Več iz te teme:

brezmesne jedijajčevcilignjiKalamari

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.