Odprta Kuhinja

Trend: sesekljani sendviči, ki se jim je nemogoče upreti

Sekljanje ni mukotrpno: sestavine naložimo na kupček in obdelamo naenkrat. FOTO: Lyndon Stratford/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Le kdo ne mara sendviča; Italijani ga radi pripravijo malo drugače, jim lahko zaupamo tudi tokrat, saj se navadno pri hrani ne motijo?


Ste že slišali za sesekljan sendvič? Ime je nekoliko čudno, a če vam povemo, da so si ga izmislili Italijani, boste verjetno v pričakovanju brali dalje. Kar se tiče kulinarike, namreč našim sosedom precej zaupamo, saj izpod njihovih rok redko pride jed, ki bi bila čisto zgrešena. Zato smo se, ko smo na tiktoku naleteli na čuden trend priprave sendvičev, odločili zadevo malce raziskati.

Sendvič je ena izmed tistih jedi, ki jo zna pripraviti vsak. Tudi tisti, ki se skorajda boji štedilnika. Za pripravo ga seveda sploh ne potrebujemo, prav tako niso potrebna nobena druga kulinarična znanja. Potrebujemo le dve rezini kruha in vsebino po želji. Kar pač najdemo v hladilniku, bi lahko rekli. Sendvič se prileže ob vsaki uri dneva, je dovolj nasiten, da si ga pripravimo za kosilo, zajtrk in večerjo.

O njem nam ni treba preveč razpravljati, saj vsi vemo, za kaj gre. Kako pa je potem videti italijanski sesekljani sendvič? No, pravzaprav je sesekljana le njegova vsebina. Gre za moderno posodobitev običajnega sendviča, ki si ga privoščimo iz lokalne delikatese. V družbi kruha po lastni izbiri se znajdejo mesnine, sir, nekaj zelenjave. Pri naši današnji različici torej sestavine sesekljamo. Katere izberemo, se odločimo sami.

Sekljanje ni mukotrpno: sestavine naložimo na kupček in obdelamo naenkrat. FOTO: Lyndon Stratford/Getty Images
Sekljanje ni mukotrpno: sestavine naložimo na kupček in obdelamo naenkrat. FOTO: Lyndon Stratford/Getty Images


Vsebina te vrste sendviča bo tako bolj enotne teksture. Tehnika sekljanja pride prav tudi takrat, ko je ena izmed sestavin že v koščkih. Sendvič s tunino bo na primer boljši, če v nadev zmešamo sesekljane liste hrustljave ledenke, morda tudi kuhana jajca. Za dodaten okus lahko dodamo majonezo, jogurt ali podobne dodatke.

Seveda si ne želimo, da bi bil kruh od nadeva preveč namočen. To preprečimo tako, da smo pri pripravi nadeva pazljivi, da ni premoker. Pomaga tudi, če rezine kruha prej popečemo ali jih le namažemo z maslom, saj bo maščoba preprečila, da bi se vlaga vpila v kruh. Vsaj nekaj časa bo tako.

@ninjacue Chopped Italian sandwiches #choppeditaliansubsandwich #sandwich ♬ original sound - Ninjacue


Sesekljan sendvič s solato in salamo


Vsebina bo bolj enotna, mokre sestavine se bodo lepo razporedile.

Za 4 osebe.

 • 4 štručke kruha

 • 2 lončka sesekljane zelene solate (ledenka)

 • 6 rezin suhe salame

 • 6 rezin šunke

 • 6 rezin sira

 • polovica narezane čebule

 • 4 žlice majoneze

 • 3 žlice oljčnega olja

 • 3 žlice rdečega vinskega kisa

 • 1 žlička provansalskih začimb

 • sol in poper


Solato operemo, dobro osušimo in položimo na leseno kuhinjsko desko. Nanjo v enakomernih plasteh nalagamo vse ostale sestavine. Preliv, torej majonezo, olje in kis, prej zmešamo v lončku, da se čim bolj približamo konsistenci goste emulzije, nato tudi to prelijemo po pripravljeni skladovnici iz solate, salame in sira. Z večjim in zelo ostrim nožem pripravljeno sekljamo, dokler ne dobimo zares majhnih koščkov, skoraj kot bi bili mleti. Nato vse dobro premešamo in naložimo v štručke, ki smo jih zarezali tako, da smo dobili žepek – torej ne do konca.

Naslovna fotografija: VW84/Getty Images
Priporočamo še: Tedenski jedilnik: pisana kosila, za katera bomo porabili kar nekaj bučk
Datum Objave: 14.8.2023 ob 07:08

Več iz te teme:

malicasalamasesekljani sendvič

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.