Odprta Kuhinja

Trend: tako na družbenih omrežjih po novem pripravijo najboljši tiramisu

Višnjev tiramisu. (Foto: Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Tiramisu, ta italijanska slaščičarska znamenitost, dobiva nove barve in dodatke, od zelene, rožnate; tudi okus ima okrepitve.

Tiramisu bi zlahka uvrstili med najbolj znane sladice tega sveta. Besedo kot pojem za italijansko kulinarično specialiteto uradno priznavajo kar v 23 jezikih sveta. V italijanščini izraz pomeni »zbudi me« oziroma »predrami me«, kar opisuje super moč, da nas s popolno kombinacijo kofeina in sladkorja ta kremasta sladica po kosilu pobere oziroma dvigne našo raven energije.

Človeštvo jo menda pozna že stoletja, nekateri viri namreč trdijo, da so jo znali pripraviti že davnega leta 1700. Prvi tiramisu naj bi zasnovali za člana slovite toskanske družine Medici, nato pa naj bi bila specialiteta predstavljena tudi v mestu Treviso. Prva sled za tiramisujem v kuharskih knjigah je sicer zabeležena leta 1968, tako da poslastica še danes buri duhove z vprašanjem, katera zgodba o njenem nastanku je prava.

No, osnovni gradniki so pa se kar naprej enaki: baby piskoti. (Foto: tashka2000/Getty Images)
No, osnovni gradniki so pa se kar naprej enaki: baby piskoti. (Foto: tashka2000/Getty Images)

Bila je celo v vesolju

Vsekakor je danes mednarodno priljubljena in prisotna na meniju neštetih restavracij, bila pa je poslana celo v vesolje, ko si jo je leta 2013 na odpravi zaželel Luca Parmitano, astronavt italijanskega rodu. Zanj ga je pripravil znani kuhar Davide Scabin iz Torina.

Priljubljenost mešanice kave, piškotov in maskarponeja v dobi digitalnega ne jenja, saj je sladica izjemno priljubljena tudi na družbenih omrežjih. Seveda pa ne poznamo le ene različice, temveč je zaradi preproste priprave ogromno prostora za priredbe in izboljšave. V zadnjem času smo na tiktoku in instagramu na primer zasledili ogromno tiramisujev s sadjem.

Najenostavnejsa modifikacija je, da med plasti piskotov in kreme vstavimo se na kolesca narezane jagode. (Foto: Tetiana Zavgorodnia/Getty Images)
Najenostavnejsa modifikacija je, da med plasti piskotov in kreme vstavimo se na kolesca narezane jagode. (Foto: Tetiana Zavgorodnia/Getty Images)

Neštete variacije v družbi različnih sestavin

Nekateri recepti delujejo tako, da je običajnemu receptu le vrinjena kakšna sestavina ali dodan korak priprave. Na primer na piškote, pomočene v kavo, lahko položimo še rezine jagod ter šele nato nadaljujemo s slojem maskarpone kreme. Drugi recepti pa so nekoliko bolj svojeglavi in piškote namesto v kavo namakajo v mleko, ki mu dodajo jagodni sok.

Smo poskusili: tiramisu z matcho namesto kav ni od muh. Nekoliko bolj blagega okusa, ampak ravno prav zanimiv. (Foto: olvas/Getty Images)
Smo poskusili: tiramisu z matcho namesto kav ni od muh. Nekoliko bolj blagega okusa, ampak ravno prav zanimiv. (Foto: olvas/Getty Images)

Našli smo tudi recepte za tiramisuje zelenih odtenkov, kjer je vse, kar je sicer povezano s kavo, v receptu zamenjano z japonsko mačo. Vsekakor zanimiva različica, ki smo jo tudi preizkusili in lahko potrdimo, da se kljub nekoliko bolj blagim aromam lahko brez težav kosa z originalom. Ni pa nujno, da je tiramisu vedno rdečih in rožnatih odtenkov. Lahko ga odenemo tudi na primer v oranžno, za kar bo poskrbel mango, ali pa celo zeleno, čemur bo botroval kivi.

V svetu drugačnih tiramisujev pa začnimo bolj preprosto, z dodatkom plasti višenj. Preprosta variacija, učinek pa bo zanimiv.

Recept: Višnjev tiramisu

Malce drugačen tiramisu, a zato nič manj kremast in slasten.

Sestavine

  • 400g piškotov
  • 350 ml kave sobne temperature
  • 70 ml višnjevega likerja

Višnjev nadev

  • 1 kozarec vloženih višenj
  • 2 žlici belega sladkorja
  • paličica cimeta
  • 20g koruznega škroba
  • 50 ml višnjevega likerja

Jajčna krema

  • 4 jajca
  • 120g sladkorja
  • 1 žlica ekstrakta vanilje
  • 400g sira maskarpone

Priprava

  1. Višnje najprej odcedimo, sok pa vlijemo v ponev, dodamo sladkor in cimet ter segrejemo do vrenja. V skodelici zmešamo škrob in  liker ter zmes vlijemo v ponev. Kuhamo 2-3 minute, nato odstavimo z ognja. Odstranimo cimet in vmešamo višnje.
  2. V dve posodi ločimo rumenjake od beljakov. Rumenjakom dodamo 50 gramov sladkorja in vaniljo ter jih nad paro stepamo 10 minut, da dobimo kremasto teksturo. Nato pustimo, da se zmes shladi ter ji dodamo maskarpone sir.
  3. V drugi posodi zmešamo beljake v trd sneg. Postopoma dodajamo preostanek sladkorja, da nastane čvrsta pena. Nato vse skupaj vmešamo k rumenjakom.
  4. V globok krožnik vlijemo liker in kavo. V mešanico namakamo piškote in jih polagamo v pekač. Čez vse skupaj polijemo omako iz višenj, nato sledi sloj maskarpone kreme. Vajo ponovimo in zaključimo tako, da po vrhu kremo posipamo s surovim kakavom v prahu.

image_alt
Takšne sladice so to praznično sezono hit na tiktoku

 

Datum Objave: 4.3.2024 ob 07:03

Več iz te teme:

sladiceitalijanska kuhinjazabavatiramisu

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.