Trend: tako na družbenih omrežjih po novem pripravijo najboljši tiramisu
Tiramisu bi zlahka uvrstili med najbolj znane sladice tega sveta. Besedo kot pojem za italijansko kulinarično specialiteto uradno priznavajo kar v 23 jezikih sveta. V italijanščini izraz pomeni »zbudi me« oziroma »predrami me«, kar opisuje super moč, da nas s popolno kombinacijo kofeina in sladkorja ta kremasta sladica po kosilu pobere oziroma dvigne našo raven energije.
Človeštvo jo menda pozna že stoletja, nekateri viri namreč trdijo, da so jo znali pripraviti že davnega leta 1700. Prvi tiramisu naj bi zasnovali za člana slovite toskanske družine Medici, nato pa naj bi bila specialiteta predstavljena tudi v mestu Treviso. Prva sled za tiramisujem v kuharskih knjigah je sicer zabeležena leta 1968, tako da poslastica še danes buri duhove z vprašanjem, katera zgodba o njenem nastanku je prava.
Bila je celo v vesolju
Vsekakor je danes mednarodno priljubljena in prisotna na meniju neštetih restavracij, bila pa je poslana celo v vesolje, ko si jo je leta 2013 na odpravi zaželel Luca Parmitano, astronavt italijanskega rodu. Zanj ga je pripravil znani kuhar Davide Scabin iz Torina.
Priljubljenost mešanice kave, piškotov in maskarponeja v dobi digitalnega ne jenja, saj je sladica izjemno priljubljena tudi na družbenih omrežjih. Seveda pa ne poznamo le ene različice, temveč je zaradi preproste priprave ogromno prostora za priredbe in izboljšave. V zadnjem času smo na tiktoku in instagramu na primer zasledili ogromno tiramisujev s sadjem.
Neštete variacije v družbi različnih sestavin
Nekateri recepti delujejo tako, da je običajnemu receptu le vrinjena kakšna sestavina ali dodan korak priprave. Na primer na piškote, pomočene v kavo, lahko položimo še rezine jagod ter šele nato nadaljujemo s slojem maskarpone kreme. Drugi recepti pa so nekoliko bolj svojeglavi in piškote namesto v kavo namakajo v mleko, ki mu dodajo jagodni sok.
Našli smo tudi recepte za tiramisuje zelenih odtenkov, kjer je vse, kar je sicer povezano s kavo, v receptu zamenjano z japonsko mačo. Vsekakor zanimiva različica, ki smo jo tudi preizkusili in lahko potrdimo, da se kljub nekoliko bolj blagim aromam lahko brez težav kosa z originalom. Ni pa nujno, da je tiramisu vedno rdečih in rožnatih odtenkov. Lahko ga odenemo tudi na primer v oranžno, za kar bo poskrbel mango, ali pa celo zeleno, čemur bo botroval kivi.
V svetu drugačnih tiramisujev pa začnimo bolj preprosto, z dodatkom plasti višenj. Preprosta variacija, učinek pa bo zanimiv.
Recept: Višnjev tiramisu
Malce drugačen tiramisu, a zato nič manj kremast in slasten.
Sestavine
- 400g piškotov
- 350 ml kave sobne temperature
- 70 ml višnjevega likerja
Višnjev nadev
- 1 kozarec vloženih višenj
- 2 žlici belega sladkorja
- paličica cimeta
- 20g koruznega škroba
- 50 ml višnjevega likerja
Jajčna krema
- 4 jajca
- 120g sladkorja
- 1 žlica ekstrakta vanilje
- 400g sira maskarpone
Priprava
- Višnje najprej odcedimo, sok pa vlijemo v ponev, dodamo sladkor in cimet ter segrejemo do vrenja. V skodelici zmešamo škrob in liker ter zmes vlijemo v ponev. Kuhamo 2-3 minute, nato odstavimo z ognja. Odstranimo cimet in vmešamo višnje.
- V dve posodi ločimo rumenjake od beljakov. Rumenjakom dodamo 50 gramov sladkorja in vaniljo ter jih nad paro stepamo 10 minut, da dobimo kremasto teksturo. Nato pustimo, da se zmes shladi ter ji dodamo maskarpone sir.
- V drugi posodi zmešamo beljake v trd sneg. Postopoma dodajamo preostanek sladkorja, da nastane čvrsta pena. Nato vse skupaj vmešamo k rumenjakom.
- V globok krožnik vlijemo liker in kavo. V mešanico namakamo piškote in jih polagamo v pekač. Čez vse skupaj polijemo omako iz višenj, nato sledi sloj maskarpone kreme. Vajo ponovimo in zaključimo tako, da po vrhu kremo posipamo s surovim kakavom v prahu.