Odprta Kuhinja

Trije koraki do popolnih takosov

Foto: Dejan Javornik
Odpri galerijo
A+   A-

Gotovo ste že slišali, da se nam v Ljubljani obeta odprtje tako imenovane taquerije, za katero stojita ustanovitelja franšize Hood Burger.


Več o tem, kakšne okusne grižljaje si bomo lahko tam privoščili, si lahko preberete tukaj. Za okus pa lahko po napotkih podjetnikov, ki sta takose preizkušala po vsem svetu, da bi nam tu postregla najboljše, jed doma pripravimo sami. Serviramo vam tri glavne komponente za odlične takose, s katerimi si boste mastili prste celo poletje.

Salsa roja


Rdeča omaka. Za štiri.

Foto: Dejan Javornik
Foto: Dejan Javornik


Sestavine

  • 3–4 srednje veliki paradižniki

  • 3 stroki česna, pol čebule

  • sok pol limete, svež čili (po želji), sol


Priprava

1. Paradižnike položimo na pekač. Zraven dodamo neolupljen česen.

2. Vse skupaj spečemo v pečici – najbolje kar na zgornji rešetki in ob vključenem žaru (nekako 260 stopinj Celzija). Pečemo približno 10 minut.

3. Pečen česen iztisnemo iz strokov in ga dodamo v mešalnik k pečenim paradižnikom. Zraven dodamo še čebulo, narezano na kose, in zmeljemo.

4. Dodamo limetin sok in nasekljan čili (če želimo pekočo omako, sicer to sestavino izpustimo). Če je omaka pregosta, prilijemo malo vode. Solimo, premešamo.


Gvakamole


Prava klasika. Za štiri osebe.

Foto: Dejan Javornik
Foto: Dejan Javornik


Sestavine

  • 2 zrela avokada

  • 2 stroka česna

  • sok pol limete

  • sol


Priprava

1. Avokado olupimo in pretlačimo z vilicami ali tlačilko za krompir.

2. Dodamo limetin sok in sol. Premešamo, pokusimo, in če je treba, dosolimo ali dodamo še malo soka limete.


Goveje meso za v takose


Res hitro pripravljeno. Sestavin bo dovolj za štiri osebe.

ni podpisa
ni podpisa


Sestavine

  • večji goveji steak (marmoriran)

  • 3 žlice limonovega soka

  • 6 žlic olja, sol


1. Meso solimo, pokapamo z oljem in limonovim sokom. Za štiri ure naj gre v hladilnik.

2. Marinirano meso na hitro in z obeh strani popečemo na žaru ali v dobri teflonski ponvi.

3. Čas peke je odvisen od debeline zrezka – pri srednje debelem bodo dovolj 2–3 minute na vsaki strani.
Preberite še: Ustanovitelja Hoodburgerja bosta kmalu postregla s to trendi jedjo

Fotografija: Dejan Javornik
Datum Objave: 27.7.2023 ob 10:07

Več iz te teme:

takosihoodburger

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.