Odprta Kuhinja

Trik za boljšo omako, s katerim prihranite denar

lewkmiller/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Ni vsak kuhinjski odpadek za v smeti. Z nekaterimi lahko izboljšamo omako za testenine.


V kuhinji se trudimo, da bi zavrgli čim manj hrane, kljub temu pa si ne bi mislili, da lahko zbiranje kuhinjskih ostankov pripomore k izboljšanju okusa jedi. To, da so kosti prava dragocenost, iz katere lahko skuhamo fond, že vemo. Prav tako je mogoče uporabiti ostanke kosila prejšnjega dne kot sestavine za novo jed. Skratka, s tem, da ne zavržemo čisto vsega, kar nam ne pride prav pri pripravi kosila, si lahko naredimo veliko uslugo.

Pisali smo že, da lahko z zbiranjem raznih olupkov in ostankov živil pripravimo odlično jušno osnovo. Podobno pa lahko storimo tudi za boljšo omako za testenine. Saj veste, več arom kot bomo vmešali vanjo, bolj okusna bo. Zato svetujemo, kaj vse lahko roma vanjo in česa nikar ne vrzite v smeti, ko prihodnjič primete za nož in kuhalnico. Tako bo naša kuhinja okolju bolj prijazna, saj smiselno porabimo vse, kar nam je na voljo, pa tudi bolj varčna.

Čebulni ostanki


Ko lupimo čebulo, na pultu navadno ostane kup olupkov, pecelj in podobno. Vse to lahko uporabimo za pripravo paradižnikove omake. Lupina bo dodala barvo, pa tudi aromo. Steblo pa je že tako izjemno aromatično in bo omaki ponudilo več globine. Tudi v česnovih olupkih se skriva bogastvo okusov, zato jih lahko brez pomisleka dodamo v lonec.

Odrezki korenja in zelene


Tudi odrezki posamezne zelenjave nam bodo pri kuhanju omake prišli zelo prav. Za izboljšanje okusa nam ni treba zrezati celih gomoljev. Le delci, ki so nam ostali od prejšnjega kosila, bodo dovolj, da okus testenin dvignemo na višji nivo. Prav tako bodo piko na i dodali ostanki zelišč. Stebelca in vejice so prav tako bogata z okusi.

Lupine morskih sadežev


Če smo nedavno pripravljali morsko kosilo, so nam gotovo ostale lupine rakcev, morda tudi školjk. Oklepi in glave kozic ter škampov so prava zakladnica okusov. Za boljši okus jih dodamo različnim omakam, ni nujno, da je to le tista morsko obarvana.

Trdi kosi parmezana


Parmezan je izjemno aromatična sestavina, ki jo navadno potresamo po vrhu testenin. Kadar nam po ribanju ostane trd krajec, pa ga navadno zavržemo. Namesto tega ga dodajte v omako in dodal ji bo slanost, globino in tisti umami, ki ga iščemo pri pripravi testenin.

Nasvet: Za razliko od juhe, omake verjetno ne bomo precejali, zato nas lahko zgoraj našteti ostanki, ki plavajo v omaki, motijo. Da bi se izognili pobiranju lupin in olupkov iz nje, se spomnite naslednjega trika. Ostanke zavijte v čisto kuhinjsko krpo ali gazo in jih zavarujte z gospodinjsko elastiko. Tako bodo sestavine v omako spustile aromo, ne bodo pa motile teksture.
Preberite še: Tedenski jedilnik: 5 preprostih kosil iz pečice

Fotografija: lewkmiller/Getty Images
Onaplus.si: Ne boste verjeli, za kaj vse so dobre mandarine, pa tudi, kako uporabni so olupki
Datum Objave: 13.10.2022 ob 08:10

Več iz te teme:

testenineomakašpagetiostanki

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja