Odprta Kuhinja

Trik za brzinsko in najboljše kosilo z njoki (VIDEO)

Odpri galerijo
A+   A-
Jed, na katero se spomnite, ko se bo zelo mudilo. Za ta primer imejte vedno v zamrzovalniku vrečko njokov, v hladilniku pa čevapčiče in češnjev paradižnik.


Od nekdaj so se mi dokončno dno vsakršne publicistike zdeli članki, ki so se začenjali z »ali ste že kdaj pomislili ...«. Ampak tega preprosto moram začeti prav s temi besedami. Jaz namreč do svojega petdesetega leta nisem niti enkrat pomislila, da so njoki lahko pripravijo kako drugače kot v kropu. In jih tudi nisem marala, ker so bili pogosto sluzasti. Priprava v pečici se mi zdi pa sijajna. Vse reši.
Aktualno: Mali vrtičkarji: kaj se nam splača zasaditi, kaj pa je vseeno bolje kupiti

To je kosilo za tisti dan, ko je treba s kuhanjem opraviti na hitro in čim bolj preprosto, ker pač moramo postoriti kaj pomembnejšega. Vseeno kaj: odločite se, da ste vi gospodar svojega časa in vesolja. Meni se je na primer zdelo najpomembnejše, da prav na ta dan pihnem nekaj regratovih lučk – česar nisem naredila vse od otroštva. Travnik je bil posejan s puhastimi kroglicami. Morda bi jih naslednji dan že razgnal veter.

Odkar sem spoznala, da je vsak njok mogoče speči tudi v pečici, je tak način priprave pri meni na prvem mestu. Namesto po kuhani moki ali krompirju dobijo okus po pici, niti sledu ni o sluzasti povrhnjici, ravno prav se upirajo na ugriz. Najlepše pa je, da je enak rezultat ne glede na to, kakšne njoke boste dali v pečico: ti na sliki, na primer, so bili zamrznjeni. Hec je, da se pol njoka speče, pol pa še malo skuha: ko se paradižniki razpustijo, oddajo sok in ta zalije spodnjo polovico jedi.Priporočam pa, da čevape, ki sem jih tudi uporabila v tej zbirki kroglic, prej popečete. Od njih pa res pričakujemo okus po pečenem, ne kuhanem. Dodala sem jih, ker malo ojačajo obrok, ki je sicer nekam lahkoten za štiri jedce. Pa tudi z mislijo na sezono: to je, recimo, rešitev, če nam dež uniči priložnost za peko na žaru.

Njoki z mesnimi kroglicami iz pečice  • za 4 pesti njokov (lahko zamrznjenih)

  • za 4 pesti češnjevih paradižnikov

  • 20 kroglic mocarele

  • 500 g čevapov

  • 3 žlice oljčnega olja, sol, poper

  • dodatki: zelišča po izbiri


Priprava


1. Čevape razdelimo in oblikujemo kroglice velikosti manjšega oreha. Na hitro jih popečemo v ponvi in damo na stran.

2. Pečico vključimo na 200 stopinj, originalni pekač iz pečice obložimo s peki papirjem.

3. V skledo stresemo njoke (lahko kupljene in zamrznjene), paradižnike, pokapamo z oljem, posolimo, popramo, dobro premešamo in vse skupaj pretresemo na pekač. Razporedimo čevapne čufte in vse skupaj porinemo v pečico.

4. Pečemo 20 minut, nato pekač vzamemo ven in dodamo kroglice mocarele. Vrnemo v pečico in pečemo še največ 5 minut, ravno toliko, da se mocarela napol stopi.

5. Postrežemo tako, da pekač posta­vimo na mizo in naj si vsak sam zajame z leseno lopatko, kot bi bili v veseli družbi pri kosilu nekje na italijanskem podeželju. Ponudimo še izdaten šopek svežih zelišč in kak lahkoten rose ali pivo.
Priporočamo še: Pičiči: pici podoben prigrizek, ki je pravi dolenjski hit (morate jih narediti)

Fotografija in video: Sonja Ravbar
Deloindom.si: Ledeni možje in čas za paradižnik
Datum Objave: 17.5.2022 ob 08:05

Več iz te teme:

videočevapčičinjokihitro kosiločešnjev paradižnik

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.