Odprta Kuhinja

Trik za hitro pripravo: kremna špargljeva rižota z limono

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Za dobro rižoto potrebujemo nekaj svežih sestavin, kakovosten riž, najpomembnejša pa je jušna osnova.Da rižota ni od muh, vedo povedati veliki kuharski mojstri, ki so urjenju za pripravo te jedi posvetili ure, tedne in mesece. Prav tako pa lahko nekaj ur traja tudi kuhanje jušne osnove, ki je poleg primerne vrste riža in kakovostnih sestavin najpomembnejši element okusa. A ker pogosto nimamo dovolj časa, da bi na naših štedilnikih brbotala zelenjavna ali mesna osnova, s katero bi dopolnjevali juhe, pireje, omake in rižote, nam na pomoč priskočijo kocke Vegeta, ki s svojo novo preobleko in sestavo prepričajo še tako zahtevne jedce. V njih se namreč skriva oljčno olje, nimajo dodanih ojačevalcev arome in vsebujejo morsko sol.

ni podpisa
ni podpisa

Hitra jušna osnova


Čeprav smo gurmani, to še ne pomeni, da smo na sončen dan pripravljeni predolgo postopati za kuhalno ploščo. Tudi hitre jedi in bližnjice, ki jih pri tem uberemo, lahko pomagajo, da ustvarimo vrhunsko domačo jed, s katero navdušimo zbrano druščino za mizo. Pogosto se radi zatečemo k rižotam, za katere velja, da so hitro nared, a se lahko le redkokdaj pohvalimo z zares navdušujočim rezultatom in kontrastom, ki jo jed zahteva: po eni strani dovolj čvrstimi zrnci, ki se kopajo v neverjetno kremasti podlagi, polni okusa.

Mi smo se potrudili, da boste po naših korakih vse to dosegli, k pravemu okusu pa bo pripomogla nova zelenjavna kocka Vegeta, v kateri so skrbno izbrani čebula, korenje, zelena, peteršilj in luštrek. Kocka nam bo skrajšala čas priprave klasične zelenjavne jušne osnove in v petnajstih minutah pomagala do bogate tekočine, s katero bomo zalivali sezonsko rižoto.

ni podpisa
ni podpisa

Po korakih do vrhunske rižote


Sestavine  • 200 g riža za rižote

  • pol čebule, nasekljane

  • 1 dl suhega belega vina

  • 1 limona (sok in lupinica)

  • 20 g masla

  • oljčno olje

  • parmezan


Hitra špargljeva osnova

ni podpisa
ni podpisa

Priprava


1. Najprej se lotimo jušne osnove: Por narežemo, prav tako šparglje, ki smo jim odrezali oleseneli del. Čemaž ali česen nasekljamo. Vse pretresemo v manjši lonec, prelijemo s hladno vodo in kuhamo 10 do 15 minut. Na koncu dodamo še zelenjavni kocki, premešamo, da se raztopita in tako pripravljeno jušno osnovo pustimo na majhnem ognju, da je vroča ves čas kuhanja rižote.

2. V drugi lonec nalijemo malce oljčnega olja in na srednjem ognju popražimo čebulo. Ko je ta mehka, dodamo riž in povečamo ogenj. Ne pozabimo mešati. Ko riž postekleni, začne malce pokati in se prijemati dna posode, zalijemo z vinom in neprestano mešamo.

3. Ko riž vpije vse vino, ogenj ponovno zmanjšamo na srednjo jakost in začnemo dodajati vročo jušno osnovo (samo tekočino). Počasi, zajemalko po zajemalko. Osnovo dolivamo, ko riž vpije vso predhodno dodano tekočino in med tem ves čas mešamo. Mešanje ima dve funkciji: spodbujanje škroba v rižu, da se sprošča, kar bo pripomoglo h kremnosti, in enakomerno kuhanje riževih zrn.

4. Po približno 15 minutah v rižoto naribamo limonino lupinico, iztisnemo sok in pomešamo. Poskusimo, kako čvrst je riž. Najverjetneje nam jušne osnove ne bo treba več priliti, saj bo riž potreboval le še nekaj minut kuhe.

5. Zdaj iz jušne osnove (lahko se zgodi, da ne bomo porabili vse tekočine) poberemo šparglje in ostalo zelenjavo ter vse skupaj zmiksamo s paličnim mešalnikom. Špargljev pire primešamo v rižoto.

6. Lonec umaknemo z ognja in ga pokrijemo. Rižota naj počiva le še nekaj minut, da se okusi razvijejo in povežejo.

7. Nato primešamo maslo in postrežemo s parmezanom.

Pa dober tek vam želimo!
Datum Objave: 14.5.2020 ob 09:05

Več iz te teme:

brezmesne jedišpargljirižotajušna osnovazelenjavne kocke Vegeta

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja