Odprta Kuhinja

Vaniljeva krema za krofe na tri načine

Krof z vaniljevo kremo (Foto: Olga Mazyarkina/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Kako naredimo slaščičarsko kremo, s katero lahko te dni napolnimo krofe ali miške? Predlagamo tri recepte, ki so naši najljubši.

Mnogi prisegate na klasiko in menite, da so najboljši krofi tisti, ki jih napolnimo z marmelado. Mnogi pa se ne morete upreti tistim, ki so polni vaniljeve kreme, obliti s čokolado in posuti s kokosom.

Slaščičarska vaniljeva krema

Krasna krema, ki pride vedno prav. To je lahkotnejša različica, marsikdo uporabi več rumenjakov, za to količino mleka jih lahko dodamo do šest. 

  • 500 ml polnomastnega mleka
  • 1 vaniljev strok (semena postrgamo)
  • 1 jajce + 1 rumenjak
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 30 g koruznega škroba
  • 1/2 žličke soli
  • 25 g masla

Priprava

  1. V kozici segrevamo mleko s semeni, ki smo jih postrgali iz vaniljevega stroka, prerezanega na pol.
  2. V drugi posodi medtem zmešamo jajce in rumenjak, sladkor in škrob. Ko je mleko tik pred tem, da zavre, ga odstavimo in tretjino prilijemo k jajčni mešanici, vmes zagreto stepamo z metlico.
  3. Ko smo dosegli, da se je zmes povezala, pa to zlijemo nazaj v vroče mleko. Vrnemo na plin in spet segrevamo, močno čuječni, kajti zdaj se lahko prismodi. Ves čas mešamo in opazujemo, kako se mešanica gosti, to ugodje bo trajalo največ kako minuto.
  4. Odstavimo in dodamo maslo in sol, razmešamo in prelijemo v hladno skledo ter počakamo, da se dovolj ohladi, da lahko damo v hladilnik.
  5. Krema bo počakala v hladilniku nekaj dni, če pa se želimo izogniti kožici, ki bi nastala na vrhu, jo pokrijemo s peki papirjem.

Če slaščičarski kremi dodamo smetano, postane tako imenovana diplomatska krema, ki si jo marsikdo privošči kar v kozarčku.  (Foto: Gingagi/Getty Images)
Če slaščičarski kremi dodamo smetano, postane tako imenovana diplomatska krema, ki si jo marsikdo privošči kar v kozarčku.  (Foto: Gingagi/Getty Images)

Vaniljeva krema za miške, kot jo naredita Midva kuhava

  • 2 rumenjaka
  • 250 ml mleka
  • pol stroka vanilje
  • 50 g sladkorja
  • žlica jedilnega škroba

Priprava

  1. V lončku zmešamo 2 žlici mleka in jedilni škrob.
  2. Rumenjaka in sladkor penasto stepemo.
  3. Preostalo mleko zlijemo v kozico in vanj vržemo semena iz polovice vaniljevega stroka. Ker je tudi sam strok aromatičen, ga prav tako vtaknemo v mleko.
  4. Mleko zavremo in odstavimo. Vaniljev strok zdaj zavržemo, v mleko pa z neprestanim opletanjem z metlico zmešamo tako stepene rumenjake kot zmes s škrobom. Nad srednje močnim ognjem mešamo, dokler se ne zgosti.
  5. Kozico odstavimo za nekaj minut, da se aromatična krema malce shladi.
  6. Vaniljevo kremo pripravimo, tik preden začnemo cvreti miške. Ohlajena bi se namreč na zraku strdila, pomembno pa je tudi, da miške polnimo še vroče, drugače bomo vanje stlačili bore malo.

Z limono in likerjem limoncello

Po receptu Mateje Delakorda, ki to kremo rada nabrizga tudi na kolačke.

  • 2 rumenjaka
  • 150 ml mleka
  • 60 g sladkorja
  • 25 g koruznega škroba
  • 30 ml limonovega soka
  • 30 ml limončela
  • 200 g sira maskarpone
  • sladkor v prahu po potrebi

Priprava

  1. Rumenjake in sladkor penasto stepemo. Dodamo koruzni škrob in pomešamo, da ni grudic, nato pa prilijemo še mleko in spet premešamo. (Priporočam, da uporabite kar ročni mešalnik.)
  2. Vse skupaj postavimo na srednje močan ogenj in ves čas počasi mešamo. Ko se začne gostiti (pozor, to se zgodi zelo na hitro), prilijemo limonov sok in limončelo ter povečamo hitrost mešanja. Če se krema še pred tem zelo zgosti, nič hudega. Dodatna tekočina jo bo razredčila, ker uporabljamo ročni mešalnik, pa ne bo nobenih grudic. Ko pridemo do gostote pudinga, lahko ogenj ugasnemo.
  3. Kremo pokrijemo s prozorno folijo in jo popolnoma ohladimo.
  4. Popolnoma ohlajeno slaščičarsko kremo stepemo s sirom maskarpone. Po potrebi posladkamo s sladkorjem v prahu. Predenemo v dresirno vrečko z nastavkom za brizganje in napolnimo krofe.

Priporočamo še: Univerzalno kvašeno testo za najboljše pustno cvrtje

Datum Objave: 6.2.2024 ob 08:02

Več iz te teme:

vaniljeva kremasladicepust

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja