Varčna kuhinja: vroča krušna juha

Star italijanski recept, doma znan kot acquacotta, kuhana voda. Odlična ideja za porabo starega kruha.

Sestavine

  • 700 g čebule
  • 200–250 g stebelne zelene z listi vred
  • 400 g vloženega paradižnika
  • 2,5 dl vode
  • 4 dl jušne osnove
  • 4 jajca
  • oljčno olje, sol, poper
  • star kruh, parmezan

Priprava

1. V malo širši kozici na oljčnem olju popražimo sesekljano čebulo in na drobne koščke narezano zeleno. Solimo, popramo in dolijemo vodo. Kuhamo, dokler voda ne izhlapi.

2. Dodamo na koščke narezane vložene paradižnike, dolijemo jušno osnovo (če je nimamo, lahko vodo), pokrijemo in na zmernem ognju kuhamo pol ure. Občasno premešamo.

3. Ko se nam zdi, da je jed kuhana in primerno gostljata, naredimo vanjo z žlico 4 jamice in v vsako ubijemo jajce. Najlažje bo, če ga ubijemo v nizko skodelico in potem iz nje lepo nežno vlijemo v luknjo. Posolimo, po želji popopramo.

4. Ko porabimo vsa štiri jajca, kozico pokrijemo in kuhamo še 4–5 minut, da zakrknejo.

5. Medtem v krožnike nadrobimo star kruh, kar veliko, ampak v manjših, za grižljaj velikih koščkih. Na kruh naribamo malo parmezana.

6. Ko so jajca primerno kuhana, jih s širšo zajemalko položimo na kruh, okrog pa še malo zelenjave.

Namig: Podobni jedi ponekod rečejo šakšuka, opisani način priprave pa je doma v italijanski pokrajini Maremma. Za zelenjavo lahko porabite vse, kar je pri roki: korenček, blitvo … dodate čili. Hvaležen recept, res.

Recept in fotografija: Vojka Cijan

Spoznajte avtorico tega recepta: Na vasi se v krizi lažje znajdeš
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed