
Podobno kot naši štruklji so lahko tudi vareniki sladki ali slani in imajo različne nadeve. Nadja iz Kijeva, ki zadnje tedne živi na Gorenjskem, je pripravila takšne s skuto.
Spoznajte U’krhke, ukrajinsko-slovensko zgodbo, ki je tesno povezana s kulinariko in nastaja na Gorenjskem. Ta teden kuhamo in se učimo z njimi.
Za 4 osebe.
Sestavine
- 500 g moke
- 1 jajce
- 2 dl vrele vode
- žlička soli
- 500 g skute
Priprava
1. Jajce zmešamo z 2 žlicama moke in vrelo vodo. Nato med mešanjem postopoma dodajamo preostalo moko in zgnetemo trdo testo.
2. Testo razvaljamo na rahlo pomokani površini in izrežemo kroge. Na sredino vsakega damo žlico skute in prepognemo na pol. Dobro zapremo robove, da med kuhanjem nadev ne splava po svoje.
3. Varenike v slanem, rahlo brbotajočem kropu kuhamo 5–7 minut, zatem odcedimo.
Namig: »Postrežemo s kislo smetano. Če želimo sladke, povrhu dodamo sladkor ali med, če želimo slane, zabelimo s prepraženo čebulo, ki ji med praženjem lahko dodamo slanino,« univerzalni recept za varenike dopolni Nadja.
Fotografija: Dejan Javornik