Odprta Kuhinja

Vareniki: preprosta ukrajinska specialiteta, ki vam bo zelo všeč

Odpri galerijo
A+   A-
Podobno kot naši štruklji so lahko tudi vareniki sladki ali slani in imajo različne nadeve. Nadja iz Kijeva, ki zadnje tedne živi na Gorenjskem, je pripravila takšne s skuto.


Spoznajte U'krhke, ukrajinsko-slovensko zgodbo, ki je tesno povezana s kulinariko in nastaja na Gorenjskem. Sledite jim lahko na Facebooku in Instagramu. Ta teden kuhamo in se učimo z njimi.

Za 4 osebe.

Sestavine



  • 500 g moke

  • 1 jajce

  • 2 dl vrele vode

  • žlička soli

  • 500 g skute


Priprava


1. Jajce zmešamo z 2 žlicama moke in vrelo vodo. Nato med mešanjem postopoma dodajamo preostalo moko in zgnetemo trdo testo.

2. Testo razvaljamo na rahlo pomokani površini in izrežemo kroge. Na sredino vsakega damo žlico skute in prepognemo na pol. Dobro zapremo robove, da med kuhanjem nadev ne splava po svoje.

3. Varenike v slanem, rahlo brbotajočem kropu kuhamo 5–7 minut, zatem odcedimo.
Namig: »Postrežemo s kislo smetano. Če želimo sladke, povrhu dodamo sladkor ali med, če želimo slane, zabelimo s prepraženo čebulo, ki ji med praženjem lahko dodamo slanino,« univerzalni recept za varenike dopolni Nadja.

Fotografija: Dejan Javornik
Datum Objave: 30.5.2022 ob 18:05

Več iz te teme:

brezmesne jediprilogeskutaprilogavareniki

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.