Velikonočna pita z blitvo, rikoto in kuhanimi jajci

Je to mogoče najboljši način za porabo tistih nekaj pirhov, ki vedno ostanejo? Te pite si nismo mi izmislili: je starodaven tradicionalni recept, imenovan tudi torta pasqualina. Uporabite lahko vse zelene liste, ki jih imate pri roki.

Tradicionalni recept predvideva, da v zeleni nadev izkopljemo štiri luknjice, vanje ubijemo jajčka in jih potem vse skupaj pečemo v pečici. Nam se je zdelo, da bo v tem času jajčk komu raje preveč kot premalo, zaradi pirhov, in smo jed preoblikovali tako, da porabimo prav te!

Priporočamo še: Kako naredimo velikonočni kruhov venec

Velikonočna pita

Testo

  • 400 g moke
  • 2 žlici oljčnega olja
  • sol
  • 3 dl vode

Nadev

  • 500 g blitve
  • 250 g rikote
  • 5 jajc + 4 trdo kuhana jajca
  • 5 žlic naribanega parmezana
  • 4 žlice naribanega sira pekorino
  • sol, poper, muškatni orešček

Priprava

1. Najprej iz vseh naštetih sestavin zgnetemo gladko testo. Razdelimo ga na 4 enako velike kroglice, pokrijemo s krpo in pustimo, da počiva eno uro.

2. Pripravimo: blitvo operemo, narežemo na manjše kose in brez dodajanja vode podušimo na majhnem ognju v ponvi z neoprijemljivim dnom.

3. Blitvo nato odcedimo lastnih sokov in drobneje nasekljamo, v ponev dodamo nekaj olja in jo še na hitro popražimo, za boljši okus.

4. Blitvo nato v skledi pomešamo z jajci (po želji jih uporabimo tudi manj) in vsemi siri, solimo, popramo.

5. Pečico vključimo na 180 stopinj. Okrogel standardni pekač za pite namažemo z oljem.

6. Vsako kroglico testa tanko razvaljamo na pomokani površini. Prvi krog pomažemo z oljem in prekrijemo z naslednjim, za bolj stabilno dno, in preložimo v pekač. Čez razporedimo nadev, naredimo 4 luknjice in vanje v enakih razmakih vložimo še kuhana jajca.

7. Vse skupaj prekrijemo s tretjim testenim krogom, ga znova pomažemo z oljem in dodamo zadnji kos testa, tudi tega nekoliko namastimo.

8. Pečemo 50 minut.

9. Preden razrežemo, pito malo ohladimo. Zelo dobra pa je tudi hladna.

Na Deloindom.si preberite: Nasveti za uspešno nabiranje regrata

Priprava: Neli Selan in Lea Sterle/Kult316
Fotografije: Sonja Ravbar

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed