Odprta Kuhinja

Velikonočni nadev s špinačo

Velikonočni nadev. (Foto: Midva kuhava)
Odpri galerijo
A+   A-
Ker je namesto nadevanega piščanca na velikonočno pogrnjeni mizi v glavni vlogi šunka, bomo nadev pripravili nekoliko po svoje in ga postavili kar zraven.

Belokranjski nadev ali fuline je značilna belokranjska velikonočna jed. Nadev se imenuje zato, ker to okusno zmes šunke in starega kruha tradicionalno natlačimo v črevo, domači kuhinji bolj prijazno pa ga pa lahko zavijemo v vrečko za peko ali pa v papir za peko. 

Da bo malce drugače, bomo v tale nadev stlačili še špinačo in kislo smetano, spekli pa ga bomo kar v modelu za kruh.

Ta jed je lahko ključen element praznične mize, izvrstno pa se izkaže tudi za uporabo velikonočnih ostankov.

Potrebujemo še model za kruh dolžine 35 cm.

Sestavine

  • 800 g starega kruha
  • 10 jajc
  • 400 g kuhane velikonočne šunke
  • 100 g špinače
  • 2 žlici kisle smetane
  • sol, poper

Za povrh

  • pirhi
  • hren s smetano

Priprava

  1. Prekajeno domačo šunko kuhamo eno uro, vodo potem prihranimo.
  2. Ohlajeno šunko in kruh narežemo na majhne kocke, špinačo na grobo sesekljamo. Vse skupaj stresemo v skledo in dodamo razžvrkljana jajca in kislo smetano. Sestavine dobro premešamo ter solimo in popramo po okusu.
  3. Dolijemo toliko šunkine vode, da je masa prepojena in take gostote, da jo lahko oblikujemo z dlanmi.
  4. Model za kruh bogato premažemo z zmehčanim maslom, maso prenesemo v vanj in jo poravnamo.
  5. Nadev pečemo 45–50 minut pri 180 stopinjah, po peki ga zvrnemo iz modela in pustimo, da se ohladi.
  6. Okrancljamo ga s hrenom s smetano ter olupljenimi in narezanimi pirhi.

image_alt
Velikonočna miza: glavne jedi za prste oblizniti

Datum Objave: 26.3.2024 ob 07:03

Več iz te teme:

velika nočkruhnadevvelikonočni nadev

Naročite se na e-novice:

Midva Kuhava
Midva kuhavaSva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.