Odprta Kuhinja

VIDEO: Ponarejene bezgove miške: recept za boječke

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Nekaj za tiste, ki se bojijo, da bodo klasične miške zunaj črne, znotraj surove, pa za tiste, ki imajo radi božanski okus po bezgu, a se bojijo, da bodo s cvetom ocvrli še kakšne skrite žužke.Če je to ponaredek, je vsaj historičen: podoben recept so našli v italijanski renesančni kuharski literaturi. Te miške vas bodo najprej držale v strahu: dokler se ne navadite občutka – po domače povedano, kako jih za oblikovanje prijeti v roko, ker so mehke in izmuzljive –, boste mislili, da je recept napačen. Tu vam bo zelo pomagalo odločno vrtenje v lončku moke. Obliko jim lahko popravljate še tik pred tem, ko jih boste spustili v olje, bodo namreč že kompaktnejše, ker se bodo drobtine napile. Pa tudi če ne popravite oblike: miške se meni zdijo fenomen. Ne glede na to, kakšno oblikovno skrpucalo spustite v olje, se tam napihnejo v popolno kroglico – in pri teh ni nič drugače.

V renesančnem izvirniku so v frittelle di fiori rikoti dodali še nekaj parmezana, kar je v bistvu vznemirljiva misel. No, ampak ta recept bomo preskusili, ko bomo imeli lastno restavracijo z Michelinovo zvezdico. Tokrat klasika.

Receptu sem po prvem preskusu svojevoljno dodala še limeto, ki lepo okrepi okus bezga. Poskusila sem tudi zaključiti porcijo z nekaj malinove marmelade, pa je prevpila nežni in ljubki okus bezga in nima smisla. V naslednjem poskusu bom tudi malo solila.


 


Dober tek.

Bezgove miške s skuto


V bistvu strašansko preprosta priprava. Za približno 12 mišk.

  • za 2 do 3 pesti osmukanih bezgovih cvetkov

  • 180 g rikote ali albuminske skute

  • 1 jajce (ali 2 majhni)

  • 50 g sladkorja (najbolje v prahu)

  • 60 g navadnih drobtin

  • limona ali limeta

  • moka

  • olje za cvrtje


Priprava


1. Sveže bezgove cvetove, ki jih nismo nabrali ob cesti, ampak nekje sredi narave, temeljito pregledamo in osmukamo socvetje za socvetjem, tako se zagotovo izognemo kakemu skritemu stanovalcu.

2. Pripravimo manjšo skodelico moke.

3. V skledo damo skuto ali rikoto ter sladkor in pomešamo.

4. Dodamo jajci in pomešamo, nato stresemo še drobtine: če imamo čas čakati, da se dobro napijejo vlage, jih lahko dodamo manj, sicer jih vzamemo za približno tretjino teže skute.

5. Limeto prerežemo in brizgnemo sok, količino prilagajamo okusu. Znova pomešamo, nato počakamo 5, 10 minut, da se sestavine začnejo povezovati in masa gostiti.

6. Z žličko nato zajemamo maso, ki je precej mehka, in jo z drugo žličko postrgamo v skodelico s pripravljeno moko. Nato skodelico tako obračamo v roki, da se mehka miška obda z moko, toliko, da je mogoče z njo rokovati, nato jo vzamemo ven in v dlani do konca oblikujemo kroglico ter odložimo na pomokan krožnik.

7. V kozici razgrejemo rastlinsko olje: naj ga bo toliko, da miške plavajo. Ko se segreje, zmanjšamo temperaturo in s penovko spuščamo miške eno po eno v maščobo: naenkrat kakih pet, šest, da se olje preveč ne shladi. Takoj jih tudi podrezamo, da se ne primejo na dno.

8. Na raje manjšem kot večjem ognju jih cvremo nekaj minut, do lepe barve, pri čemer jih nenehno kotalimo po posodi gor in dol, da se opečejo z vseh strani.

9. Odcedimo, posujemo s sladkorjem v prahu in ponudimo.
Priporočamo tudi: 3 osvežilni napitki z bezgom, ki jih boste radi pili vse poletje

Fotografije in video: Sonja Ravbar
Datum Objave: 4.6.2021 ob 11:06

Več iz te teme:

videoskutarikotamiškebezegbezgove miške

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.