Odprta Kuhinja

VIDEO: Vrhunski domači sladoled s kislo smetano

Domači sladoled, narejen brez strojčka
Odpri galerijo
A+   A-
Nekako smo se privadili misli, da za dober sladoled ne potrebujemo toliko strojčkov in dela, kot smo bili prepričani.Tokrat smo preskusili sladoled, ki je nastal kot pomota, neželena variacija na tiste recepte, ki mešajo kondenzirano mleko in stepeno sladko smetano. Ta je šele kremast!


 


--

Sestavine  • 400 g kisle smetane (lahko tudi creme fraiche)

  • 330 g kondenziranega mleka v pločevinki

  • žlička vaniljeve arome


Pečene breskve

  • 2 zreli, a ne preveč mehki breskvi ali nektarini

  • za oreh masla

  • žlica ruma

  • 2 žlici rjavega sladkorja (3 žlice, če je sadje kislo)


Dodatno

  • muškatni orešček, bučno olje


Priprava


1. Vse tri sestavine z metlico ali elekt­ričnim mešalnikom mešamo – ni potrebna velika sila, pomembno je, da se vse sestavine enakomerno razporedijo in povežejo in da ni nikjer večjih grudic kisle smetane, na primer. Dobimo gladko penasto zmes (ki bo bolj tekoča, kot boste pričakovali).

2. Nalijemo v plastično posodo, pokrijemo in prestavimo v zamrzovalnik za najmanj šest ur, še bolje čez noč. Mešanje ni potrebno, kajti tu se kristali ne bodo tvorili.

3. Ko želimo postreči, vzamemo nekaj prej iz zamrzovalnika, da sladoled malo »popusti«, medtem pa pripravimo dodatek: zdaj priporočamo pečene breskve, ki jih pripravimo takole: sadeže razpolovimo in odstranimo koščico. Če so prezreli, jo pač izrežemo in tako ločimo od mesa.

4. Maslo segrevamo v ponvi s težkim dnom, dokler ne postane skoraj rjavo, nato dodamo sadje, s prerezano stranjo obrnjeno navzdol, pečemo, dokler se nekoliko ne zmehča in malce porjavi. Takrat dodamo rum in sladkor in kuhljamo tako dolgo, da se v ponvi ustvari gostljata omaka, mešanica breskovega soka, masla, ruma in sladkorja.

5. Na koncu posujemo le še krepak ščep muškatnega oreščka in pomešamo.

6. Sadje naj se malo ohladi, da se ne bo sladoled, s katerim ga postrežemo, prehitro stopil.
Namig: Kot vrhunec strežbe lahko na vrh, pred očmi tistega, ki mu je sladoled namen­jen, dodate še malo muškatnega oreščka. Ali pa prelijemo z bučnim oljem, v tem primeru breskve izpustimo.

Domači sladoled, narejen brez strojčka
Domači sladoled, narejen brez strojčka


Video, fotografije in recept: Sonja Ravbar
Datum Objave: 7.8.2020 ob 20:08

Več iz te teme:

sladoledčokoladen sladoledkisla smetana

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja