Odprta Kuhinja

Vinski bar Šuklje: vino lahko okušate glede na glasbeno razpoloženje

Odpri galerijo
A+   A-
Novost med maloštevilnimi vinskimi lokacijami v Ljubljani, ki na Bregu 10 vabi vse vinoljube, da žlahtno kapljico okusijo z vsemi čutili.Matija Šuklje in njegova sestra Katja, ki predstavljata mlajšo generacijo metliške vinske kleti Šuklje, sta bar pred dobrim tednom odprla s svojima partnerjema Katjo Geltar in Guillaumom Antalickom. Nam sta vrata odprla mlada doktorja enologije Katja Šuklje in njena boljša polovica, Francoz Guillaum, s katerima smo se pogovarjali predvsem o pomenu vinskih temperatur za doživljanje vina, a o tem v jutrišnji izdaji tiskane OK. Ker pa nas je bar, tako drugačen od trenutne ponudbe v prestolnici, s svojo izvirnostjo takoj navdušil, si v nadaljevanju preberite, zakaj ga je vredno obiskati.

Foto: Sonja Ravbar
Foto: Sonja Ravbar

Kaj vam 'špila' danes?


Zanimivost novega vinskega bara, na katero so mladi lastniki zelo ponosni, je vinska karta, s katero želijo gostu pomagati razviti kulturo pitja vina, predvsem pa izbrati ustrezen kozarček s prav posebno vinsko kategorizacijo, poimenovano 'vino music mood'. Tako kot nam v različnih čustvenih stanjih ustreza določen tip glasbe, je tudi z vinom. »Pogosto se ga povezuje z glasbo, saj oba sprožata emocije, zato smo koncept uporabili za našo vinsko lestvico,« razložita Guillaum in Katja.

Če ste za nekaj lahkotnejšega, potem ste v 'easy pop' razpoloženju. Ustrezalo vam bo vino s svežim in sadnim značajem. Tisti, ki jim v glavi odzvanja rock glasba ('complex rock'), se jim bodo najbolj prilegla bela vina, ki bodo z mineralnimi notami in nežno kislino spomnila na kitarski rif Carlosa Santane. Od rdečih vin pa vam bodo v tem razpoloženjskem stanju priporočili tiste s srednjim telesom. Če si želite prisluhniti klasiki ('refine classic'), boste v vinski karti izbirali med vini srednjih teles in aromatske raznobarvnosti. Jazz ('sensual jazz') je lahkoten in čuten, zato vam namigujejo na bela vina s kremnimi notami in rdeča z žametnimi in svilenimi tanini, z drugimi besedami: vina, ki sproščajo. Za metalce ('bold metal') se najdejo drzne različice z zrelimi in sadnimi aromami, da bodo odzvanjale v vas. Petičneže, ki poslušajo mojstrovine od Beethovnove Peta simfonija do Stairway to haven v izvedbi Led Zeppellin, bodo razveselile vrhunske etikete, ki jih je v ponudbi le nekaj. Ko boste ugotovili, v katerem glasbenem razpoloženju ste, boste lahko izbirali med šestimi kategorijami, ki vas bodo vodile po celotni vinski karti, ali pa vam bo vinsko spremljavo priporočila kar ekipa.

Foto: Sonja Ravbar
Foto: Sonja Ravbar

Tematska okušanja in dinamična ponudba


V impresivni vinski karti najdete tudi tematska vinska okušanja, ki so pravzaprav zelo poučna, saj boste spoznavali, kako se vina razlikujejo znotraj Slovenije in v primerjavi s tujino: tako si lahko izberete pokušino slovenskih vin, med katerimi vam ponudijo primere iz različnih regij, okušate lahko razlike med istimi vrstami, a pridelanimi v različnih državah. Lahko pa se podate v neznano in ugibate, katera vina so za vas izbrali hišni sommelierji. Mladi četverec, poln idej, kako ponudbo približati ljudem na čim bolj izviren način, si je zamislil tudi dinamično vinsko karto, kar pomeni, da se njihove ponudbe zlepa ne boste naveličali, saj se bo pogosto spreminjala. »Ko nam je lokal všeč, ga začnemo redno obiskovati, a ko preteče nekaj časa, se izbira vin, sploh če želite poskusiti kaj novega, počasi izčrpa. Mi pa si želimo, da boste pri nas vedno našli kaj zase,« načrtujeta Guillaum in Katja.

Kmalu še prispevek o vinskih temperaturah, ki pa si ga danes že lahko preberete v tiskani OK.

Datum Objave: 1.7.2017 ob 09:07

Več iz te teme:

vino

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.