Odprta Kuhinja

Vinski letnik 2017: Dolenjska

A+   A-
Dolenjci pohiteli s trgatvijo.Dolenjski vinorodni okoliši so v okviru nekdanje dežele Kranjske sloveli po izredno sladkem moštu in takšen je bil tudi letos, ve povedati Ivanka Badovinac, specialistka za vinarstvo pri KGZ Novo mesto. Pozeba je oklestila pridelek, v sončnem poletju pa so se jagode napolnile s sladkorjem. S kakovostjo grozdja so manj zadovoljni zgolj tam, kjer je toča klestila v času, ko so se že pripravljali na trgatev, ki se je letos začela dva tedna prej kot običajno. Še zlasti zgodaj je bilo treba potrgati grozdje za pridelavo cvička, saj bi drugače dobili vino, ki bi bilo močnejše kot ta naš posebnež. »Letos so tudi rdeče sorte dosegle visoke sladkorje in lepo fenolno zrelost, še najbolj pa nas navdušujejo modra frankinja, žametovka, šentlovrenka in portugalka,« pohvali izkupiček Badovinčeva, ki ne pozabi dodati, da bo na končno kakovost vplivala tudi veščost kletarja. »Kdor je dobro delal v vinogradu, ima vse možnosti, da bo pridelal sveža in prijetno pitna rdeča vina, z manj kisline kot običajno, s poudarjeno sadno noto in ubrano harmonijo. Zadovoljni smo tudi s tem, kar kažejo bele sorte. Imeli smo odlično trgatev tako tujih kot domačih sort, tako chardonnayja kot plavca, zdaj pa upamo, da bomo zadovoljni tudi z vinom,« sklene. Marsikateri vinograd pa še čaka neobran na dni, ko bo grozdje dovolj sladko za pridelavo še večjih posebnežev, izborov in celo ledenih vin, ki so v ponos tako posameznemu vinarju kot celotni vinorodni deželi.

Sicer pa so marsikateremu vinarju v še večji ponos oranžna vina, ki dokazujejo, da mu je uspelo pridelati zdravo grozdje, primerno za daljšo maceracijo. Med sled­nje sodijo tudi Kelharjevi (vina Keltis) z Bizeljskega, ki zdaj že dva meseca macerirajo grozdje za svoj Cuvée extrême. Miha Kelhar ocenjuje letnik kot v marsičem povprečen, razen po zahtevnosti, ki je nadpovprečna. To povzročajo nizke kisline in visok pH, zato bo moral vinar prebiti v kleti vsaj toliko časa, kot ga je v vinogradu, in budno spremljati razvoj vina, da se ne bi razvile kake nebodijihtreba vonjave.

Na drugi strani Gorjancev, v Beli krajini, je Otmar Šturm ponosen zlasti na izjem­ne arome muškata, potrganega že pred septembrskim deževjem. »Kdor je pri nas zamudil s trgatvijo, ni v ničemer pridobil,« zatrjuje vinar, poznan po premikanju meja (ne)mogočega, ki je zadovoljen z vsem, razen z rdečimi sortami, ki jim je do želene zrelosti zmanjkalo časa.

Besedilo: Toni Gomišček in R. O. K.
Naslovna fotografija: Thinkstock

Preberite še: Vinski letnik 2017 - je treba narediti zalogo?

Datum Objave: 9.11.2017 ob 11:11

Več iz te teme:

vinobelordeče vinotrgatevzaloga2017letina

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja