Vlagamo s Curry and Love: Reliš iz hrušk, paradižnika in zelene

Odpri galerijo
A+ A-
To severnoameriško sladko-kislo omako, ki bo postavila vaš hamburger še kakšni dve stopnički višje, si lahko pripravite tudi sami. Jaz jih delam, že odkar sem bila srednješolka, in obljubljam vam, da bo ta dodatek pravo presenečenje vsakega piknika.
Sestavine (za približno liter in pol)
- 1400 g paradižnika (olupljenega, očiščenega in narezanega na kocke)
- 800 g hrušk (očiščenih in narezanih na kocke)
- 200 g čebule (očiščene in nasekljane)
- 300 g stebelne zelene (nasekljane)
- pol žličke čilija
- 2 žlici gorčičnih semen
- pol žlice sladke dimljene paprike
- 3 dl vode
- 1 liter jabolčnega kisa
- 300 g rjavega sladkorja
- 1–2 žlici soli
Priprava
1. Vso zelenjavo damo v večji lonec. Dodamo tudi čili, gorčična semena, dimljeno papriko in vodo. Dobro premešamo in začnemo segrevati. Naj odkrito vre okoli 20 minut.
2. Nato dodamo še jabolčni kis, sladkor ter sol. Pustimo odkrito, naj rahlo vre približno uro in 15 minut, da se večji del tekočine pokuha.
3. Reliš nadevamo v čiste kozarce za vlaganje, jih dobro zapremo ter čez noč pustimo pokrite z odejo.
Namigi
Reliš lahko ohranimo v koščkih, lahko pa ga zmiksamo s paličnim mešalnikom, da dobi bolj homogeno konsistenco.
Ne veste, kako ga uporabiti? Reliš je odličen kot dodatek k mesu (še posebno mletemu), kot preliv za solate, če mu dodamo kislo smetano, pa dobimo prav posebno omako za pomakanje krompirčka.
Paradižnika ni treba lupiti, je pa vsekakor bolje, če ga, saj bomo dobili lepšo teksturo.
Tako pripravljen reliš bo zaradi velike količine kisa pa tudi nekaj sladkorja zdržal v shrambi vsaj dve leti.
Naslovna fotografija: Klara Avsenik
Preberite še: Vlagamo s Curry and love: Bučna marmelada s citrusi in ingverjem
Datum Objave: 7.8.2017 ob 14:08