Vložene bučke, ki so naš favorit med letošnjimi shranki

Gurmanska zaloga bučk, narejenih tako, da so prave bombice okusa. Recept se nam je vtisnil v spomin iz knjige Vlaganje in konzerviranje.

Vložene bučke s kaprami in inčuni

Dobili bomo 3 kozarce po približno 500 ml.

  • 1 kg majhnih bučk
  • 30 g inčunov v olju
  • 1 l belega vinskega kisa
  • 50 g grobo mlete soli
  • oljčno olje
  • šopek peteršilja
  • 30 g kaper v slanici

Priprava

1. Bučke operemo, dobro obrišemo in po dolgem narežemo na četrtine (večjo bučko najprej na polovico).

2. V veliki kozici zavremo kis in sol. Bučke po etapah polagamo v prevelico in kuhamo približno 4 minute, nato jih predenemo na cedilo in pustimo, da se čez noč (oziroma vsaj 12 ur) dobro odcedijo.

3. Naslednji dan pripravimo kozarce: vse oplaknemo, nato jih na okoli 100 stopinjah pregrejemo v pečici. Pokrovčke očistimo z alkoholom.

4. Dokončamo: nasekljamo peteršilj, če je z domačega vrta, ga niti ne peremo preveč. Kapre in sardele dobro odcedimo.

5. V kozarce nadevamo plast bučk, posujemo s kaprami, inčuni in peteršiljem ter dobro potlačimo. Zloženko nadaljujemo skoraj do vrha kozarca. Vse skupaj zalijemo s toliko oljčnega olja, da sega kak centimeter nad vsebino kozarca. Kozarce dobro zapremo in shranimo v hladen prostor – damo jim vsaj tri tedne, preden planemo nad vsebino. Bučke se morajo dobro prepojiti s to krasno mešanico okusov.

Namig: Bučke bi lahko tudi popekli, za še boljši okus.

Priprava: Neli Selan in Lea Sterle/BIC Ljubljana
Fotografije: Sonja Ravbar

Priporočamo še: Ocvrte kroglice z bučkami (neustavljivo dobre!)
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed