Odprta Kuhinja

Vrtnarska omaka za testenine, ki je pripravljena brez truda

Fotografija: Oksana Osypenko/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Danes pripravljamo omako za testenine, ki se bo pripravila skoraj sama, vse sestavine zanjo pa rastejo na vašem vrtu.


Današnji recept bi lahko imenovali lena omaka ali pa tudi vrtnarska omaka. Oboje drži, saj za pripravo ne potrebujemo več kot pet minut dela, vse sestavine za kosilo pa trenutno rastejo na vrtu. Razen testenin seveda. Omako bomo pripravili kar v pečici, še prej pa skočimo po presežek paprik, paradižnika in zelišč.

Vse, kar moramo storiti: na pekač zložimo štiri cele paradižnike, dve papriki, ki ju prerežemo na polovico, da lahko ostranimo semena, glavico česna, dve čebuli in obilico zelišč. Timijan, origano, paprika v prahu, sol, poper ... Želimo si bogate arome. Vse skupaj pokapljamo z oljčnim oljem.

Poln pekač zelenjave postavimo v pečico, ki jo segrejemo na 160 stopinj Celzija in pečemo 40 minut. Malo pred koncem skuhamo testenine po želji. Nekaj vode, v kateri so se kuhale, prihranimo za pozneje. Pečeno zelenjavo prestavimo v blender oziroma v multipraktik in zmiksamo.




Pred nami je le še nekaj korakov. Omako poskusimo in po potrebi dodamo še ščepec katere od začimb. Nato jo prelijemo čez testenine, dodamo nekaj žlic vode, v kateri so se kuhale, da škrob naredi bolj kremasto teksturo. Odlično in lahko poletno kosilo je nared.

Po želji lahko po vrhu potresemo parmezan ali nadrobimo feta sir. Prav tako lahko v omako dodamo tudi bučke, jajčevce ali druge vrtnine, ki jih želimo porabiti. Za tiste, ki si brez mesa ne predstavljajo kosila, pa vmešamo še na koščke narezanega piščanca, ki ga na hitro popečemo na ponvi. Pa dober tek!
Preberite še: Kaponata: priljubljena sicilijanska jed z jajčevci, paradižnikom in olivami, ki je lahko tudi ozimnica

Fotografija: Oksana Osypenko/Getty Images
Datum Objave: 21.8.2023 ob 08:08

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: