Vse te dobrote lahko naredimo iz regratovih cvetov

Če ste se te dni kaj potikali po okoliških travnikih, ste bržčas opazili, kako bohotno cveti regrat; tu je nekaj namigov, kaj vse lahko pripravimo iz njega.

Regratovi cvetovi se te dni prav šopirijo po slovenskih travnikih, zato smo se odločili, da vam prinesemo nekaj namigov, kaj okusnega lahko pripravimo iz te živahno rumene pomladanske barve.

1. Polpeti

Takole regratove cvetove v polpete, pripravljene iz krompirja, vključi Mirjam Grilc: krompir (tri četrt kilograma bo dovolj) opere, skuha, olupi in pretlači. V zmes doda 20 osmukanih regratovih cvetov, žlico kisle smetane, jajce, malo drobtin ter sol in poper kot tudi začimbe (mleto papriko in nastrgano limonino lupinico). Nato oblikuje polpete ter jih z obeh strani popeče na primerno segretem olju.

Še celoten recept: Izvrstni regratovi polpeti, ki se jim ne boste mogli upreti
Regratovi polpeti Mirjam Grilc

2. Regratov sirup

Po nekaj nasvetov za priljubljeni pomladanski pripravek smo se obrnili na Franca Miklavčiča, ki z ženo Mileno v Poljanski dolini, v vasici Dolenja Ravan, vodi Kmetijo Martinuc. »Moja naloga je nabiranje regratovih cvetov, nato pa jih predam ženi, ona iz njih pripravi sirup,« delitev nalog na gorenjski gorski kmetiji opiše karizmatični Miklavčič. Kot pravi, cvetove položimo v lonec, pri čemer jih ne potlačimo, ampak razporedimo tako, da segajo do dobre polovice (oziroma dveh tretjin). Lonec zapolnimo z vodo in kuhamo dobre pol ure, nato odcedimo. Z regratovimi cvetovi oplemeniteno tekočino pustimo, da odstoji in na dno sede usedlina. Zatem jo previdno prelijemo v čist lonec, in sicer tako, da se znebimo usedline. Dodamo limonov sok oziroma citronko (1 gram na liter) ter kilogram sladkorja na liter tekočine. Zavremo ter še vroče prelijemo v pasterizirane steklenice. »Tako pripravljeni regratov sirup uporabljamo kot druge: mešamo ga z vodo v razmerju ena proti devet, da dobimo ustrezno sladko pijačo,« pojasni Miklavčič.

Priporočamo tudi: To je naš najboljši recept za regratov sirup
Regratov sirup z ingverjem

3. Regratov med

»Pripravimo ga tako, da počasi kuhamo regratov sirup toliko časa, da se zgosti oziroma povre tekočina. Uporabljamo ga kot klasičnega, dodajamo ga tudi v čaj,« zanimivost opiše Miklavčič. Kot omeni, je Kmetija Martinuc trenutno usmerjena v bezgov sirup, medtem ko regratovega, koprivnega, smrekovega in sirup travniške kadulje pripravijo le za vzorec.

4. Ocvrti regratovi cvetovi

Preden cvetove pomočite v razžvrkljana jajca ali zgolj v koruzni zdrob, mogoče moko z začimbami, jim odstranite čim več zelenega dela, saj ta greni. To je lahko čudovit dodatek na solati, hrustljavi element krompirjevega pireja ali pomladni prigrizek kar tako.

  • pribl. 20 regratovih cvetov
  • 2 stepeni jajci
  • 2 žlici koruznega zdroba
  • ščepec soli, sveže mleti poper, ščepec posušenega timijana, ščepec posušenega origana
  • olje za cvrtje

Priprava

1. Olje nalijemo v ponev, sega naj le nekje za prst visoko, in ga segrejemo.

2. Polento zmešamo s soljo, poprom, suhim timijanom in suhim origanom.

3. Cvetove najprej malce pomočimo v stepeno jajce, nato pa v začinjen zdrob.

4. Cvremo s steblom navzgor približno 3 minute, da zlato porumenijo.

5. Ocvrte cvetove odlagamo na papirnato brisačko.

Hrustljavi ocvrti regratovi cvetovi

Naslovna fotografija: Nikolay_Donetsk/Getty Images

Onaplus.si: Regrat: Ne le izvrstna solata, ampak tudi zdravilna bomba
Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana