Izvrstni regratovi polpeti, ki se jim ne boste mogli upreti

Popolna popestritev nedeljskega krompirja. Regrat je njegov najboljši prijatelj tudi ko cveti.

Preden se lotimo priprave teh zares odličnih regratovih polpetov, pa si podrobno poglejmo rastlino, ki v sebi skriva marsikaj. Cvetovi, ki pregrinjajo travnike, so v tem času nekaj najlepšega, še posebno ko je košarica polna. Vsa ta barva na enem mestu te ne more pustiti hladnega. In iz te sončne energije je pripravljen tudi regratov sirup, ki sicer vsebuje sladkor, a je obogaten z vsemi dobrimi učinkovinami, ki jih cvet v tem času premore. Pri ljudeh, ki imajo težave z lenim črevesjem, deluje regrat spodbujevalno, pri pomanjkanju železa je skoraj nepogrešljiv, v tem pomladnem času celotna rastlina, tudi cvetovi, skrbi za boljšo presnovo, delovanje na jetra in žolč je tudi zelo pomembno, pa omeniti je treba, kako dobrodošli so izdelki iz regrata za odvajanje vode iz telesa.

Kateri deli rastline so zdravilni

Regrat je zdravilen v celoti, torej korenina, listje, steblo, cvetovi. Tako po vrstnem redu, kot se razvija, si sledi zdravilnost v določnem delu rastline: korenina in listje pred cvetenjem, steblo pred cvetenjem in cvetovi v polnem razcvetu.

Kako se znebiti grenčine

Grenčino delno ublažimo, če ga toplot­no obdelamo in ga ne pripravljamo le svežega kot solato, ampak kot prikuho, npr. juho, omlete, njoke, bučke s krompirjem in regratom, razne pite … Je pa »zdravilnost« regrata prav v grenčini, ki jo vsebuje.

Sestavine

  • 740 g krompirja
  • 20 večjih odprtih cvetov regrata
  • žlica kisle smetane
  • jajce
  • 3 žlice moke
  • 4 žlice drobtin
  • sol
  • rdeča mleta paprika
  • limonova lupinica
  • maščoba za cvrtje

Priprava

1. Krompir operemo in v vodi skuhamo, olupimo in pretlačimo.

2. Dodamo osmukane cvetne lističe regrata, kislo smetano, sol, jajce, papriko, limonovo lupinico in na koncu še moko in drobtine ter premešamo.

3. Na ponvi segrejemo maščobo.

4. Z rokami oblikujemo polpete ali z žlico zajemamo žličnike in jih polagamo na ponev. Pustimo, da se zlato zapečejo z obeh strani.

5. Pečene polagamo na papirnato brisačo, da odteče odvečna maščoba, in ponudimo ob čemaževem pestu.

Priporočamo tudi: 15 jedi, ki lahko nastanejo iz zavitka listnatega testa

Fotografija: Eva Legiša

Mirjam Grilc

Mirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed