Zajtrk z jajci, ki bo postal vaša nova klasika
Pravijo, da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva. In če se držimo starega pregovora, moramo zato zajtrkovati kot kralji. Tudi mi bomo takšno nutricistično pravilo upoštevali in si privoščili izjemno hranilen ter krepčilen zajtrk, ki nas bo dodobra napolnil z energijo in poskrbel, da bomo siti še kar nekaj časa po njem.
Iskreno – nismo prepričani, kako bi to jutranjo jed sploh poimenovali. Ni ne omleta in ne pita, hkrati pa spominja na oba obroka, katerih glavne zvezde so ravno jajca. Namesto v ponvi zajtrk tokrat pripravljamo kar v pekaču. Vanj zmečkamo dve tortilji, ki bosta služili kot podlaga drugim sestavinam, hkrati pa bosta poskrbeli tudi za jutranjo zalogo ogljikovih hidratov.
Polnilo naše ne pite in ne omlete pa je najrazličnejša zelenjava. Na majhne kose narezana paprika in mladi listi špinače so odlična izbira. Lahko dodate tudi narezan paradižnik, por, mlado čebulo ... karkoli imate na zalogi v hladilniku, bo v redu. Za aromatičen okus bo poskrbela feta, ta pa bo pričarala tudi bolj polno teksturo. Tudi mesnine ali dimljen losos bodo odličen dodatek.
Smo slučajno pozabili omeniti, da bo pripravo zajtrka nato prevzela pečica in nam dala ravno dovolj časa, da se oblečemo in pripravimo na odhod v službo ali po drugih opravkih? Perfektno!
Sestavine
- 2 tortilji
- 4–5 jajc
- 200 g sira feta
- 50 g sveže špinače
- 50 g šunke
- 1 paprika
- 1 mlada čebula
- 4–5 češnjevih paradižnikov
- začimbe po želji
Priprava
- Tortilji položimo v pekač, tako da se mu po obliki čim bolj prilagodita. Ubijemo jajca, dodamo sol, poper in začimbe ter dobro premešamo.
- V tortilji nadevamo špinačo in jo prelijemo s polovico jajčne mešanice. Vse skupaj potresemo s sirom feta in drugo zelenjavo, natrgano slanino ali drugimi mesninami ter prelijemo s preostankom jajc.
- Vse skupaj postavimo v pečico na 200 stopinj Celzija in pečemo 20 minut.