Zares dobri ajdovi štruklji z orehi

Pa smo mislili, da bolje sploh ne more biti …

Ne razumem, zakaj bi se morali čvrsto držati čiste klasike. Če nam okusi dovolijo nekaj novega, mogoče za nekoga neobičajnega, dodamo, zakaj pa ne. Drži, da so ti štruklji že sami po sebi bogati, nekaj posebnega, zelo dobri, a s pravo dodatno kombinacijo okusov so zame nebeško dobri.«

Kje se amaterskim kuharjem pri štrukljih najprej zalomi? Mogoče je treba biti najbolj previden pri samem testu. Za vsako testo in izdelavo je treba imeti, pridobiti pravi občutek. Verjetno se zato zgodi, da je kdaj testo premalo prožno, malce pretrdo, da bi se dalo lepo raztegniti. Ampak: vaja dela mojstra.

Sestavine

Testo
– 150 g ajdove moke
– 250 g bele pšenične moke
– ½ čž soli, 3 jž olja
– 0,3 dl mleka , 1,6–1,7 dl tople vode 
– jajce  (razžvrkljano, vel. M), 1 jž olja

Nadev
– 200 g mletih orehov , 50 g krušnih drobtin
– 100 g rjavega sladkorja
– 60 g masla , 0,6 dl mleka 
– 1 dl sladke smetane

Zabela
– 50 g masla , 4–5 jž krušnih drobtin

Skutna omaka
– 250 g quark ali pasirane skute
– 1 dl sladke smetane, 1 jž sladkorja v prahu

Dušene hruške s cimetom
– 2 hruški, 30 g masla , 1/3 čž cimeta
– 1,5–2 jž rjavega sladkorja
– 2,5 dl vode , 2 čž limonovega soka

Priprava

1. Iz vseh sestavin zamesimo voljno gladko testo, ga oblikujemo v hlebček, naoljimo z 1 jž olja, pokrijemo in pustimo počivati vsaj 3 ure. Lahko ga pustimo tudi čez noč v hladilniku.

2. Potem testo preložimo na pomokan prt in ga raztegnemo v velik pravokotnik debeline približno 2 mm. Odvečne robove odrežemo.

3. Premažemo ga z raztopljenim maslom, nato enakome rno potresemo z orehi, sladkorjem in krušnimi drobtinami.

4. Čez suhe sestavine pokapamo mleko in sladko smetano. S prtom si pomagamo, da testo zavijemo v štrukelj, nato ga zavijemo v čisto kuhinjsko krpo, ki smo jo potresli s krušnimi drobtinami, in oba konca zavežemo. Kuhamo v osoljenem kropu 30–35 minut.

5. Ta čas v ponvi segrejemo maslo. Dodamo na kockice narezano olupljeno hruško in jo sotiramo na zmernem do močnem ognju, dokler se rahlo ne zmehča. Dodamo še cimet in sladkor ter premešamo, da se vse skupaj karamelizira. Nato prilijemo vodo in limonov sok ter dušimo, dokler nekaj vode ne izpari in se omaka zgosti.

6. V manjši kozici segrejemo sladko smetano (ne zavremo). Dodamo quark ali pasirano skuto in sladkor ter vse skupaj dobro premešamo. Odstavimo.

7. V ponvi segrejemo maslo in na njem zlato popražimo krušne drobtine, nato dodamo še narezane štruklje.
Zabeljene štruklje postrežemo z dušenimi hruškami in skutno omako.

Priporočamo še: Ajdove copate (ciabatte) z orehi
Tamara Ružić

Hej, vsi ljubitelji dobre kuhinje! sem Tamara, gurmantična strastna kuharica, vedno pripravljena na nove kuharske izzive. Uživam v pripravi vsakdanjih domačih jedi kot tudi malce nenavadnih kombinacij na krožniku, ki prijetno presenetijo naše brbončice. Pridružite se mi v mojem kuharskem kotičku gourmantica.si, kjer vam bom z neizmernim veseljem postregla in vas razvajala z raznimi kulinaričnimi dobrotami. www: http://www.gourmantica.si/

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana