Odprta Kuhinja

Zavitek iz bučk sestre Nikoline

Odpri galerijo
A+   A-
Bučke še kar zorijo na naših vrtovih, ne manjka pa tudi novih in novih idej, kako iz njih pripraviti okusne jedi.



Tudi vam bučk preprosto ne zmanjka? Tudi pri nas še kar vztrajajo, zato mi vztrajamo z idejami za okusne recepte, kako jih spraviti v promet. Ker bučke rastejo tako hitro, da včasih kakšne ne moremo sproti pobrati in zraste do velikosti, ko je še komaj užitna, smo pripravili ta recept sestre Nikoline. Za odličen bučkin zavitek, ki ga boste želeli jesti vsak dan. No, pa tudi nihče okoli vas se ga ne bo branil, verjemite!

Sestavine


Vlečeno testo

  • 30 dag moke

  • 1 jajce

  • 1/2 žličke soli, po 1 žlica olja in kisa

  • 1,5 dl tople vode


Nadev

  • 1 kg naribanih bučk

  • 3 žlice rumeno pražene čebule

  • 30 dag skute, 1 dl kisle smetane

  • 1–2 jajci

  • pest drobtin, 4 žlice olja, sol, poper


Priprava


1. Za vlečeno testo moko presejemo v skledo in v jamico sredi moke damo jajce, sol, kis in olje. Prilivamo vodo in umesimo srednje mehko testo. Na pultu ga dobro pregnetemo, damo na pomokano desko, pokrijemo s skledo ter pustimo počivati pol ure ali več.

2. Za nadev bučke olupimo, odstranimo semenje, naribamo na grobe rezance in začinimo. Razvlečeno testo najprej namažemo s skuto, potresemo s slanimi bučkami (čim prej, da ne oddajo tekočine) in pestjo drobtin. Prazna mesta testa pokapljamo z oljem.

3. Od strani in po dolžini testo zagrnemo čez bučke, namažemo z oljem ter zavijemo v štrukelj. Zavitek prenesemo na namazan pekač, po vrhu premažemo s smetano in takoj postavimo v pečico, ogreto na 210 °C. Pečemo 30–40 minut, da postane lepo zlatorjav.

4. Ponudimo še toplega.
Nasvet: Po bučkah lahko potresemo sesekljano meso od pečenke, narezka itd.

Priporočamo še: To so razlogi, zakaj je tako dobro jesti paradižnik

Fotografija je simbolična: Maria_Lapina/Getty Images
Datum Objave: 3.8.2021 ob 08:08

Več iz te teme:

bučkezavitek iz bučkSestra Nikolina

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja