Zavozlančki z nutello za ustvarjalne urice v samoizolaciji

Najbolj slavna švedska razvada, v njihovem jeziku kanelbullar, v klasični recepturi poznana kot cimetovi polžki.

Te dni je še kako pomembno, da stopimo skupaj s pozitivnimi dejanji. Na daljavo in v virtualnem svetu, seveda. Tako se je tudi Kristina Smodila (Zgodbe na krožniku), ki je z našo spletno urednico Matejo Delakorda obiskovala lokacije za navdih v naših življenjih, odločila, da z vami, dragi bralke in bralci, deli preproste recepte, ujete na čudovitih fotografijah. Lepota je tista, ki nam poleg lepih besed in dejanj, prinaša dober občutek in upanje. Začenjamo z zavozlančki z nutello. »Privoščite si jih na domačem vrtu ali balkonu in si predstavljate, da sedite pred znamenito švedsko pekarno in samo uživate,« sporoča Kristina. Hvala ti, da kuhaš z nami!

Namig: Pečene lahko zamrznemo in si jih pogrejemo za zajtrk ali sladkanje ob popoldanski kavi.

Testo

  • 75 g masla
  • 210 g mleka
  • 150 g starterja (ali vrečka instant kvasa, to je 7 g)
  • 400 g moke (če pečete z drožmi, dodajte še pb. 70 g več)
  • 100 g sladkorja
  • 1 žlička cimeta
  • 1 žlička kardamoma
  • ščepec soli

Nadev

  • nutella
  • ali marmelada
  • ali preposta mešanica iz: 60 g zmehčanega masla, 60 g sladkorja in cimeta po okusu.

In še

  • malo stopljenega masla za premaz pred peko

Priprava s suhim kvasom

1. Stopimo maslo in nato zraven vlijemo mleko, da se malo segreje.

2. Masleno mešanico damo v mešalnik z nastavkom za gnetenje. Dodamo vse ostale sestavine za testo in gnetemo približno 10 minut.

3. Na sobni temperaturi naj testo vzhaja toliko časa, da dvojno naraste.

4. Pečico prižgemo na 200 stopinj.

5. Nato testo razvaljamo na pomokani površini.

6. Polovica testa namažemo z izbranim nadevom. Drugo polovico pa prepognemo čez namazano polovico in z nožem narežemo na 2 do 3 cm dolge trakce.

8. Oblikujemo vozlje. Pomagate si lahko s spodnjim video posnetkom.

9. Tako pripravljeni zavozlančki naj vzhajajo še približno 20 minut, nato jih pečemo 20 minut v predhodno ogreti pečici.

 

Priprava z drožmi

1. Stopimo maslo in nato zraven vlijemo mleko, da se malo segreje.

2. Masleno mešanico nato damo v mešalnik z nastavkom za stepanje. Dodamo vse ostale sestavine za testo in rahlo zmešamo in pustimo stati 15 minut.

3. Zamenjamo za nastavek za gnetenje in gnetemo 10 min.

4. Na sobni temperaturi naj testo vzhaja 2-3 ure. Nato testo razvaljamo na pomokani površini.

5. Polovica testa namažemo z izbranim nadevom. Drugo polovico pa prepognemo čez namazano polovico in z nožem narežemo na 2 do 3 cm dolge trakce.

6. Oblikujemo vozlje. Pomagate si lahko z zgornjim video posnetkom.

7. Lahko jih takoj spečemo takoj ali damo v hladilnik, kjer do jutra počasi fermentirajo in jih spečemo zjutraj. Pred peko naj bodo še vsaj 2 uri na sobni temperaturi.

8. Pečemo 20 min na 200 stopinj.

Recept in fotografije: Kristina Smodila

Priporočamo še: VIDEO: Zelena juha z domačimi njoki, ki bo dvignila razpoloženje
Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed