Odprta Kuhinja

Zdrava jed, ki vam bo v uteho, ko si boste želeli hitre hrane

Cvetača v drobtinah. (Foto: chas53/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Ko vam bo naslednjič zadišala hitra prehrana, vas lahko pred nezdravo pregreho reši, presenetljivo, cvetača.

Ne glede na to, ali se še vedno uspešno držite novoletnih zaobljub ali pa se le iz dneva v dan trudite v svoje telo vnesti čim več dobrih ter čim manj slabih grižljajev, nam boste za tale recept zagotovo hvaležni. Še bolj pa bo navdušeno vaše telo, ki mu boste s tem receptom prihranili marsikatero slabo sestavino, ki jo najdemo v jedeh iz restavracij s hitro prehrano.

Še tako močna volja včasih ni dovolj, da nam ne bi zadišale hitro pripravljene ocvrte in izjemno slane jedi. Zato bomo tokrat pretentali sami sebe in se lotili bolj zdrave različice cvrtja, ki nam bo v takih trenutkih v uteho. Na ta način bomo zaužili lepo porcijo zelenjave. Hkrati pa se bomo izognili olju, aditivom in še marsikateri sestavini, ki si je ne želimo zaužiti.

Nikar ne prenehajte z branjem, ko vam izdamo, da je v glavni vlogi današnjega recepta cvetača. Verjamemo, da kot večina zemljanov, tudi vi ne bi pomislili, da vas lahko ta nezanimiva zelenjava odvrne od naročanja ocvrtega krompirčka in vsega, kar pride zraven. A ko ji boste dali priložnost in jo pripravili na spodnji način, boste o njej morda spremenili mnenje. 

Recept je preprost, za nižji kalorijski vnos bomo cvetačo pekli namesto cvrli. Za lažjo pripravo pa sestavine odmerili kar v jogurtovih lončkih. V videu boste našli vegansko različico, spodaj pa smo jo priredili z običajnimi sestavinami.

Sestavine

  • 560 g cvetače (ena glava)
  • 2/3 lončka mandljeve moke
  • 2/3 lončka parmezana
  • 1 žlica italijanske mešanice začimb
  • pol žličke česna v prahu
  • 1/4 žličke črnega popra
  • žlica paprike v prahu
  • žlica origana
  • 3/4 žličke soli
  • kozarec mleka

Omaka

  • 2 žlici paradižnikovega koncentrata
  • 1/2 lončka vode
  • 1/2 žličke italijanske mešanice začimb
  • ščepec soli in popra
  • 1 lonček ribane mocarele

Priprava

  1. Pečico segrejemo na 175 stopinj Celzija.
  2. Glavo cvetače operemo in jo vzdolžno razrežemo na enako debele kose.
  3. V posodi zmešamo mandljevo moko, česen v prahu, parmezan, italijanske začimbe, papriko, poper in sol. Mešanico stresemo na krožnik ter vanjo pomočimo kose cvetače, ki smo jih pred tem pomočili v mleko.
  4. Panirano cvetačo zložimo na s papirjem za peko obložen pekač in vse skupaj potisnemo v pečico. Pečemo 15 minut, da cvetača dobi hrustljavo skorjico.
  5. Medtem pripravimo omako, tako da v ponvi zmešamo vodo, paradižnik in začimbe. Nato odpremo pečico, na vsako cvetačo polijemo žlico omake, čez posujemo mocarelo in vrnemo pekač v pečico še za 15 minut.

image_alt
Cvetača: vsi načini uporabe te vsestranske bele glave

 

 

 

Datum Objave: 15.3.2024 ob 07:03

Več iz te teme:

Vegibrez glutenazelenjavne jedicvetača

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.