Žele iz bezgovih jagod, ki bo v pomoč, ko bo zagrozil prehlad

Bezgove jagode za domačo lekarno vedno pripravimo brez sladkorja, saj sladkor zmanjšuje obrambno sposobnost našega imunskega sistema.

Na voljo imamo več načinov – ali bezgove jagode skuhamo v tradicionalni terjak, jagode lahko zamrznemo in jih, ko jih potrebujemo, prekuhamo, zmešamo z naribanim jabolkom in pojemo. Sama sem iz njih z dodatkom agarja skuhala žele, saj ga pozimi lahko uporabljam na različne načine.

Preberite tudi: Bezgove jagode: kako jih uporabiti, da so zdravilne in ne strupene

Sestavine

  • 500 g bezgovih jagod
  • 2 dl vode
  • 5 g agarja

Priprava

1. Bezgove jagode in nekaj vode zmešamo v posodi in segrevamo do vretja. Kuhamo 5 minut, nato precedimo skozi cedilo ali gazo.

2. Tekočini dodamo agar, ki smo ga razmešali v 0,5 dl hladne vode. Dobro premešamo in vsebino nalijemo v steklene kozarčke, ki smo jih prej v pečici segreli na 80 stopinj.

3. Kozarčke za 5 minut obrnemo v glavo, nato jih zavijemo v odejo, da se počasi ohladijo.

4. Shranimo za pripravo sladkih ali slanih jedi.

Tako pa lahko žele uporabimo kot barvilo: Pudingova pita z bezgovimi jagodami
Na Mična.si pišejo: Slovenski strokovnjak: to živilo naj bi nudilo določeno zaščito pred covid-19
Katja Rebolj
Katja Rebolj

Divja hrana je zame prava kombinacija naravnega, presenetljivega in priročnega. Jedilno cvetje pa pika na i sodelovanju z naravo in dobremu počutju.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed