Zelena pica

Z odličnim koprivnim pestom.

Sestavine

Pesto
– 3 pesti mladih kopriv
– 50 g mletih mandljev
– šopek drobnjaka
– ščep soli
– 1–1,5 dl dobrega oljčnega olja

Testo
– 150 g ržene moke, 350 g durum moke
– 10 g svežega kvasa
– ½ čajne žličke soli, ščepec sladkorja
– 0,5 dl oljčnega olja
– 2 dl tople vode
– 100–200 g očiščenega regrata
– 100 g sira feta
– 2 žlici oljčnega olja

Priprava

1. Koprive operemo in nad soparo le toliko podušimo, da se zmehčajo in ohranijo zeleno barvo. V sekljalniku tako sesekljamo koprive, drobnjak, ki smo ga že prej malo nasekljali z nožem, sol, mlete mandlje in postopoma prilivamo oljčno olje. Pesto naj bo rahlo gost, da se bo lepo mazal po testu. Preložimo ga v steklen kozarček, dolijemo še olje, da so koprive prekrite, zapremo in postavimo na hladno.

2. Testo: v veliko posodo presejemo moko, v sredini napravimo jamico in vanjo nadrobimo kvas, dodamo ščepec sladkorja in žlico vode, narahlo premešamo in pustimo, da kvasec vzhaja.

3. Vzhajani kvasec zamesimo v moko, prilijemo toplo vodo, olje in posolimo ob robovih. Zamesimo v gladko, voljno testo. Pokrijemo ga s čisto krpo in pustimo, da vzhaja.

4. Pečico segrejemo na 250 stopinj, vključimo samo spodnji grelec z ventilatorjem.

5. Vzhajani hlebček na pomokanem pultu razvaljamo na centimeter debelo. Položimo na peki papir in nato kar na izvlečno mrežo pečice.

6. Testo premažemo s koprivnim pestom, posujemo z nadrobljeno feto ali drugim sirom ali skuto ter pečemo na najnižjem vodilu v pečici približno 5 minut.

7. Pico vzamemo iz pečice in nanjo položimo zajetno pest dobro opranega in osušenega regrata.

8. Pokapamo z oljčnim oljem in postrežemo.

Priporočamo še: Pet idej za jedi s čemažem

Recept in fotografije: Saša Drobnič Škerjanec/Jagababa.si

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed