Odprta Kuhinja

Zelenjavna posipanka z ovsenimi kosmiči

Odpri galerijo
A+   A-
Zelo uporaben recept za veliko različic.



Priprava: 10 minut; čas peke: 25–30 minut.

Sestavine

- 750 g različne zelenjave (korenje, buča, zelena, pastinak, koruza, grah ipd.)
- 100 g slanine ali krepka žlica poljubne maščobe
- 50 g ovsenih kosmičev, 50 g sončničnih semen
- 100 g masla, 50 g naribanega sira
- 2 žlici moke
- 4 dl vode ali jušne osnove
- sol

Priprava

1. Pečico segrejemo na 200 stopinj in pripravimo manjši pravokoten model za narastke.

2. Vso zelenjavo narežemo na kocke in prihranimo. Slanino narežemo na majhne kocke, če smo jo izbrali.

3. Za posip najprej grobo zmeljemo ovsene kosmiče in semena, potem dodamo maslo, sol, poper, sir in s prsti zdrobimo v »drobtine«.

4. V loncu razpustimo slanino ali maščobo, dodamo vso zelenjavo in popražimo. Potresemo z moko in počasi prilivamo tekočino. Kuhamo 5 minut.

5. Zelenjavo z omako zvrnemo v model, potresemo s posipom in pekač porinemo v segreto pečico za 25–30 minut.

Različica: Izberite poljubno zelenjavo, tudi gobe, fižol ali drugo stročnico. Prav tako lahko uporabite ostanke mesa pečenke, zrezkov. Namesto sončničnih semen izberite bučna semena ali mešanico različnih semen (sezam, lan itd.). Komur pa se zdi to obilje semenja preveč, naj vzame moko, kakor za klasično posipanko.


Namig: Za jutri čez noč ali vsaj za 6 ur namočite stročnice.


Naslovna fotografija: Krištof Koman

Poskusite še: pražen riž z rikoto in porom
Datum Objave: 3.10.2017 ob 10:10

Več iz te teme:

kosilovečerjahitro in enostavnokosmičizelenjavaenostavno in poceniposipanka

Naročite se na e-novice:

Mojca Koman
Mojca KomanVsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.