Odprta Kuhinja

Zeljne krpice: preprosto kosilo iz otroštva

Odpri galerijo
A+   A-
Poenostavljen recept, pri izvedbi pa umažemo le en lonec. Brez mesa, primerno tudi kot priloga.Podreča je kraj, ki ga na desnem bregu Save najdemo nekako na pol poti med Ljubljano in Kranjem. V tej vasici se na kmetiji Maln družina Šter ukvarja s proizvodnjo domačih testenin, v testeninski delavnici pa staršem, Martini in Marjanu, pomagajo tudi preostali člani družine. Testeninska zgodba se je pred ducat leti začela, ker so imeli na kmetiji kokoške – te so znesle jajca in iz njih so nastale prve testenine. Zdaj ime Maln nosi enajst različnih vrst testenin: štiri vrste jušnih rezancev, ribana kaša, dve različici širokih rezancev, makaroni, svedri, obročki in krpice. Zadnje so v slovenskem testeninskem svetu sicer kar malo spregledane, a hkrati zelo zanimive, saj jih lahko z malce domišljije uporabimo za marsikatero jed. Enega od preprostih, hitrih in poceni predlogov za kosilo, pripravljeno s testeninskimi krpicami, je za narekovala Špela Gergar, partnerica Luke Štera.

Sestavine za 4–6 oseb  • 1 manjša zeljna glava (ali polovica večje)

  • 200 g testeninskih krpic

  • približno 0,5 l jušne osnove

  • 1 žlička sladke mlete paprike

  • 1 žlička zelenjavne mešanice (rečemo ji tudi domača vegeta)

  • sol, poper


Priprava


1. Zelju odstranimo zunanje liste. Zeljnato glavo razrežemo na polovico in potem še na četrt, nato izrežemo stržen (oleseneli del). Zelje narežemo na kvadratke, velike približno centimeter krat centimeter.

2. V posodo damo testeninske krpice in zelje ter zalijemo z jušno osnovo (te mora biti toliko, da so sestavine pokrite).

3. Dodamo še vse začimbe, solimo in popramo ter pokrito kuhamo na zmernem ognju toliko časa, da voda povre in so krpice kuhane. »Jed je boljša, če jo po kuhanju pustimo še kakih 20 minut, da se okusi povežejo.

4. Postrežemo kot prilogo ali samostojno jed,« enostaven, poceni, hiter in okusen recept zaključi Špela Gergar.
Namig: Sommelierka Mira Šemić k tej jedi priporoča sadno belo vino, ki bo lepa protiutež sladkobnosti testenin in sladkobno-zemeljskim notam zelja, denimo, chardonnay, sauvignonasse ali beli pinot.

Priporočamo še: Rženi hlebec: kruh, ki dolgo ostane svež
Datum Objave: 2.3.2021 ob 09:03

Več iz te teme:

brezmesne jediprilogeželjezeljne krpicetesteninske krpice

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.