Zeljni zavitek

Zavitkov ni nikoli preveč: odlični so jabolčni, češnjevi in višnjevi, za odmik od sladkega pa poskrbimo z zeljnim.

Kakšen dan se zgodi, da človek kljub polni shrambi in hladilniku ter obilici časa ne ve, kaj bi skuhal. V takih dnevih se lotimo jedi, ki je ne pripravljamo ravno vsak dan in tudi sicer ni preveč pogosta. Ena takih, ki zahtevajo malo več časa in spretnosti, je zavitek s tem ali onim nadevom. Običajno pripravljamo sladke, s sadjem ali skuto, najbolj znan je gotovo jabolčni. Odlični pa so tudi slani, z različnimi zelenjavnimi nadevi, na primer iz špinače ali blitve. Ker je zima ravno čas zelja, tudi svežega, ne le kislega, v hladnih dneh pripravimo tudi zeljni zavitek. Po našem receptu je vegetarijanski, za pisano barvo smo mu dodali korenček, okus pa mu lahko popestrimo s praženimi ocvirki, ki jih vmešamo v nadev.

Sestavine (za 4 osebe)

– zavitek vlečenega testa ali testo, ki ga zamesimo iz cca 350 g moke
– 1 glava zelja (cca 1 kg)
– 2–3 korenčki
– 1 čebula
– sol, poper, kumina
– olje
– lonček kisle smetane
– 1 jajce

Priprava

1. Čebulo nasekljamo in rumeno prepražimo na olju. Zelje in korenje očistimo in naribamo. Stresemo k čebuli, dodamo začimbe in dušimo skoraj do mehkega.

2. Pustimo stati, da se ohladi. Testo razvaljamo oziroma razvijemo in po njem razporedimo zelje.

3. Zvijemo in damo v pekač, ki smo ga naoljili ali podložili s peki papirjem. Jajca in smetano gladko razžvrkljamo in premažemo po zavitku.

4. Pečemo pri 180 stopinjah dobre pol ure oziroma dokler se premaz lepo ne zapeče.

Poizkusite še: Čubulna juha s popečenimi kruhki

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.