Zmagovalni recept za neapeljsko pico

Predstavljamo vam nekaj preprostih trikov, s katerimi boste lahko doma pripravili italijansko pico, ki vam jo bodo zavidali tudi najboljši picopeki.

Sočna in hkrati hrustljava, rahla in okusna. Neapeljska pica zaseda posebno mesto v svetovni kulinariki in je med najbolj prepoznavnimi italijanskimi kulinaričnimi mojstrovinami.

Prvi zametki sedanje neapeljske pice segajo že v leto 1600, ko so pekovski mojstri navadno testo obogatili z grobo soljo, svinjsko mastjo in česnom, v bolj bogati različici pa tudi s sirom in baziliko. Prava neapeljska pica, kot jo poznamo danes, pa je nastala ob posebni priložnosti leta 1889, ko sta v Neapelj na obisk prišla kralj Umberto in kraljica Margherita. Slavni neapeljski picopek Raffaele Esposito je ob tej priložnosti pripravil tri različne pice, med katerimi je bila tudi legendarna pica margherita, ki so jo pozneje poimenovali prav po kraljici, ki je bila nad novo jedjo zelo navdušena.

Legendarno neapeljsko pico odlikuje zelo malo sestavin, vendar da bi dosegli tisti značilen okus, ki vas bo v trenutku popeljal v glasne in romantične ulice južne Italije, morate izbrati prvovrstne sestavine, osvojiti prave tehnike vzhajanja in oblikovanja ter ne nazadnje – prava neapeljska pica je pečena v nekaj minutah, zato je pomembno, da za peko uporabljate zmogljivo pečico in keramičen kamen za peko.

Kako prepoznate pravo neapeljsko pico?

 • Okrogla oblika z maksimalnim premerom 35 cm.
 • Rob pice je visok in zračen (višina roba 1-2 centimetra).
 • Neapeljska pica je mehka in sočna.

Spoznajte ključne sestavine

Začnimo pri moki. Slavni picopeki prisegajo predvsem na moko tipa 00, to je izjemno mehka moka, ki ima visoko vsebnost beljakovin in bo pričarala tiso pravo teksturo in okus testa. Pica bo sočna, njena značilna skorja pa hrustljava in zračna.

V testo dodamo še mlačno vodo, sol, oljčno olje, sladkor in kvas. Tipične neapeljske pice ne vsebujejo veliko kvasa, zato je vzhajanje počasnejše.

Testo obogatimo z izbranimi italijanskimi sestavinami: s sočnimi italijanskimi pelati, z mocarelo bufala, listi sveže bazilike in nekaj kapljicami ekstra deviškega olja.

Skrivnost njene edinstvenosti je v tehniki priprave testa

Pico vedno oblikujemo brez gnetenja. Iz vzhajane kepe z dlanmi naredimo krog, ki ga nežno in z občutkom oblikujemo v želeno obliko, tako da testo s prsti širimo iz notranjosti proti zunanjosti. Testo lahko večkrat obrnemo. Rob naredimo tako, da s prsti nežno potiskamo testo in s tem zrak proti robu.

Kako pečemo pravo neapeljsko pico?

Bistvo je, da pico postavimo v močno ogreto pečico na najvišjo temperaturo. Če jo boste pekli na kamnu, boste onemogočili, da se toplota ne bo porazgubila. Pica bo tako hitro pečena, njeno testo pa bo prijetno hrustljavo.

Za prave picopeke in ljubitelje visoke kulinarike: izjemne pečice Miele

V središču popolne kuhinje se vedno znajde izjemna pečica, ki ni samo prvovrstni dizajnerski presežek, ampak je opremljena z vsemi naprednimi funkcionalnostmi, ki omogočajo polno domače kulinarično doživetje.

Pečice Miele odlikuje posebna sofisticirana eleganca, ki se združuje z najnovejšimi in edinstvenimi tehnologijami. V želji, da bi tudi domače specialitete dosegle pojem vrhunskosti, so inovatorji Miele razvili dva posebna modela pečic, ki vam bosta pomagala, da bodo vaše pice tako okusne in originalne, kot bi jih spekli v pravi krušni peči.

Več o pečicah Miele Pizza Plus

S posebno funkcijo za peko pice boste lahko zlahka eksperimentirali tudi s pomočjo keramičnega kamna za peko Gourmet, ki vam ga podarijo ob nakupu. Da se boste resnično počutili kot kakšen slavni neapeljski picopek, vam bodo ob nakupu podarili še leseno lopatko za pico. Poleg tega boste prejeli tudi knjižico z recepti, s katero boste lahko pripravili še več pekovskih mojstrovin. Mi vam razkrivamo prvega.

Prava neapeljska pica po recepturi Miele

Čas priprave: 27 ur

Za testo:

 • 250 g pšenične moke
 • 160 ml mlačne vode, 1 g svežega kvasa
 • 1 žlička oljčnega olja
 • ½ žličke sladkorja
 • 1 žlička soli

Za oblogo:

 • 100 g pretlačenega paradižnika
 • 1 noževa konica drobne morske soli
 • 16 listkov bazilike
 • 2 žlički oljčnega olja
 • 125 g mocarele

Za oblikovanje:

 • 1 žlica pšenične moke
 • 1 žlička zdroba iz trde pšenice
Priprava:

Moko in vodo na hitro pregnetite in pustite počivati pol ure. Kvas raztopite v 20 ml vode. Skupaj z oljčnim oljem in sladkorjem ga dodajte v testo. Z mešalnikom zgnetite gladko testo. Na koncu vgnetite še sol. Testo pokrijte z vlažno krpo in ga pustite vzhajati dve uri.

Testo razpolovite in na kratko pregnetite. Oblikujte krogli in jo eno poleg druge položite v globok krožnik. Testo pokrijte s folijo za živila in ga pustite čez noč vzhajati v hladilniku. Italijani pogosto pustijo testo v hladilniku še dodaten dan.

Pečico skupaj s kamnom za peko predhodno segrejte. Testo vzemite iz hladilnika. Pri sobni temperaturi naj počiva 10 minut. Delovno površino potresite z moko. Iz ene krogle testa na okrogli plošči oblikujte dno s premerom 30 cm. Pri tem testo s prsti potiskajte navzven in ga oblikujte. Med tem testo nekajkrat obrnite. Leseno lopatico potresite z zdrobom. Oblikovano ploščo testa položite na leseno lopatico.

Zmešajte pretlačen paradižnik in sol. Polovico ga razmažite po dnu pice, pri čemer pustite približno 2,5 cm roba. Po paradižniku porazdelite mocarelo, poškropite oljčno olje in potresite listke bazilike. Pico z lopatice spustite na kamen za peko in jo zlatorjavo zapecite.

Oblikujte drugo testo za pico. Takoj ko vzamete prvo pico iz pečice, po drugem testu porazdelite oblogo in zlatorjavo zapecite še drugo pico.

Naročnik oglasne vsebine je Miele

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana