Znameniti češnjev kolač

Češnje že zobamo, sladkosnedi pa jih radi skrijemo tudi v slaščice. Priporočamo priljubljen recept za češnjev kolač, ki se mu ni mogoče upreti.

Recept za kolač, ki se prenaša iz roda v rod, je s češnjami, čeprav ga lahko spečemo iz katerega koli sezonskega sadja. S kiselkastim (npr. viš­njami) je izredno osvežilen. Najboljši je dobro ohlajen in brez težav ga spečemo že večer prej, shranimo v hladilniku in narezanega na kose ponudimo na zabavi. Če ga spečemo v nizkem pekaču in narežemo na majhne kocke za grižljaj, ga lahko ponudimo v papirnatih košaricah za male mafine ali minjone. Tako lahko ponudimo vsakršno pecivo, ki nam je všeč. In, oh, kako je šik, če pecivo postrežemo na pladnjih na stojalu v več nadstropjih.

Priporočamo tudi: Češnjev zavitek, prijazen do krvnega sladkorja

Priprava bo trajala 15 minut, čas peke 40 minut.

Sestavine

Testo
– skodelica moke, skodelica pšeničnega zdroba
– skodelica sladkorja, 2–3 žličke pecilnega praška
– vrečka vaniljevega sladkorja

Skutni nadev
– 500 g pasirane skute, lonček kisle smetane (180 g)
– jajce, 2 žlici sladkorja, lupina 1 eko limone

Češnjev nadev
– 1 kg izkoščičenih češenj, sok 1 limone
– žlica masla, 2 žlici drobtin, 4 žlice sladkorja, cimet

Jajčni preliv
– 2 jajci, skodelica mleka, skodelica sladke smetane

Priprava

1. Pečico vklopimo na 180 stopinj, pravokoten model za narastke (pecivo) namastimo.

2. V prvi posodi pomešamo vse sestavine za testo. V drugi zmešamo skutni nadev. V kozici na maslu previdno prepražimo drobtine, jih malce ohladimo in z njimi zabelimo češnje v tretji posodi. Dodamo še cimet, limonov sok in malo sladkorja.

3. V pekač najprej natresemo tretjino mešanice za testo, potresemo s polovico češnjevega nadeva in polovico skutnega nadeva. Vse potresemo z novo tretjino testa in ponovimo s češnjami ter skuto.

4. Na vrhu potresemo preostanek mešanice testa in prelijemo z jajčnim prelivom.

5. Z vilicami na več mestih prebodemo do dna in postavimo v pečico za 40 minut.

6. Sladico dobro ohladimo in narežemo na kocke.

Opomba: Mera za skodelico je 2,25 dl oziroma jogurtov lonček.
Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed