Odprta Kuhinja

Tedenski jedilnik: 5 kosil, brez katerih ni pravega poletja

Polnjene paprike (Foto: a-lesa/Getty Images/iStockphoto)
Odpri galerijo
A+   A-
Počitnice, sonce in najboljša kosila, ki poskrbijo za pravo vzdušje. Mi ne moremo brez polnjenih paprik in toplih murk. Pa vi?

Ponedeljek: Džuveč je v turščini beseda, ki označuje glineno posodo, v kateri se nekaj kuha. Kaj je v džuveču, pa je odvisno predvsem od kuharja. Da bi to zapisal v kuharski zvezek, se pri nas ni zdelo nikomur potrebno. Jed je sočna, skoraj za žlico!

image_alt
Džuveč riž: balkanska klasika malo drugače

Torek: Italijanska klasika lahko postane poletna uspešnica, le eno sestavino moramo zamenjati z – bučko! Kremaste testenine, pripravljene brez kančka smetane, bodo na mizi, kot bi trenil.

image_alt
Carbonara z bučkami, ki bi jo jedli vsak dan (VIDEO)

Sreda: Če kdo ne pozna tega krožnika nečesa najboljšega, kar lahko nastane iz kumaric, je zdaj skrajni čas, da staro kmečko jed doda v svoj poletni repertoar.

image_alt
Tople murke: najboljša poletna jed iz kumar (VIDEO)

Četrtek: Pazite to: pire krompir, filana paprika, veliiiko omake na krožniku. V roke vzameš žlico, razsekaš papriko in potem vse skupaj grobo premešaš, narediš eno zmešnjavo, da omaka teče med brazdami krompirja, poneseš v usta in ... če je omaka res fina, slišiš paradajz rasti na maminem vrtu, vidiš svojo roko, ki ga utrga, in lice, po katerem se že cedi sok. Počitniceee, dopuuust!

image_alt
Klasike z Urško Fartelj: Filane paprike

Petek: Nobene jušne osnove, le čebula, bučke in voda so osnova priprave. A če uporabimo zares mlade bučke, Italijani priporočajo res tiste najmlajše, ki se jih drži še cvet, so te tako sladke, da je del skrbi lahko že odveč. Pika na i pa je jajce, ki vse skupaj zgosti, in parmezan, ki juho pravzaprav res bogato začini. Ne pozabite, v njem je umami, zaradi katerega se tudi tej jedi ne moremo upreti.

image_alt
Ta jajčna juha z bučko bo odslej naša številka ena

 

Datum Objave: 24.6.2024 ob 07:06

Več iz te teme:

kosilopoletna kosilapolnjene papriketople murke

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja