Odprta Kuhinja

Tedenski jedilnik: krepčilna kosila za december

Krvavice
Odpri galerijo
A+   A-
December je čas bleščečih jedi, a ko gre za kosilo, najraje ostanemo pri tistih na žlico, prav tako pa ne smej manjkati kaj s kislim zeljem in kolinami.

Ponedeljek

Mešanica krompirja in testenin je ponekod podobna pireju, drugod bolj praženemu krompirju, ki se je na krožniku po naključju srečal z makarončki. V mojem spominu je bolj prva različica, testenine pa so bile obvezno polžki. Vsekakor jed, ki je bila pogosto na mizi.

image_alt
Granadirmarš: pozabljena jed iz krompirja in testenin

 

Torek

Med jedmi na žlico, ki si jih radi kuhamo v hladnejšem delu leta, zagotovo kraljuje piščančja obara. Tokrat naj bo zares gosta in krepčilna, da odžene prehlad, jesensko otožnost ali kar sleherno slabo misel.

image_alt
Gosta piščančja obara (VIDEO)

 

Sreda

Razmišljala in preizkušala sem, kako bi to jed lahko nesli s seboj: na zimski izlet med počitnicami, morda kar v službo za malico. Morda tudi kot primer porabe ostankov: tisto zajemalko zelja in pol krvavice, ki je ostala od kosila.

image_alt
Krvavica in zelje za s sabo (VIDEO)

 

Četrtek

Sarme največkrat pripravljamo iz kislih zeljnih listov, vsaka gospodinja pa ima svoje nasvete in trike. Tokrat nam jih je skuhala naša novinarka Špela Ankele.

image_alt
Sarma naše novinarke Špele Ankele

 

Petek

Tudi gostoto ričeta prilagajamo svojemu okusu, nekateri naredijo tako gostega, da skoraj žlica stoji v njem, prav okusna pa je tudi povsem tekoča različica, ki je pravzaprav ješprenjeva juha.

image_alt
Preprosto kosilo: ješprenjeva juha v bolj lahkotni različici

Datum Objave: 4.12.2023 ob 06:12

Več iz te teme:

kosilo

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.