Tedenski jedilnik: krepčilna kosila za december
![Krvavice](https://odprtakuhinja.delo.si/media/images/20231206/1592782.2e16d0ba.fill-512x288.format-webp.webp)
Ponedeljek
Mešanica krompirja in testenin je ponekod podobna pireju, drugod bolj praženemu krompirju, ki se je na krožniku po naključju srečal z makarončki. V mojem spominu je bolj prva različica, testenine pa so bile obvezno polžki. Vsekakor jed, ki je bila pogosto na mizi.
Torek
Med jedmi na žlico, ki si jih radi kuhamo v hladnejšem delu leta, zagotovo kraljuje piščančja obara. Tokrat naj bo zares gosta in krepčilna, da odžene prehlad, jesensko otožnost ali kar sleherno slabo misel.
Sreda
Razmišljala in preizkušala sem, kako bi to jed lahko nesli s seboj: na zimski izlet med počitnicami, morda kar v službo za malico. Morda tudi kot primer porabe ostankov: tisto zajemalko zelja in pol krvavice, ki je ostala od kosila.
Četrtek
Sarme največkrat pripravljamo iz kislih zeljnih listov, vsaka gospodinja pa ima svoje nasvete in trike. Tokrat nam jih je skuhala naša novinarka Špela Ankele.
Petek
Tudi gostoto ričeta prilagajamo svojemu okusu, nekateri naredijo tako gostega, da skoraj žlica stoji v njem, prav okusna pa je tudi povsem tekoča različica, ki je pravzaprav ješprenjeva juha.