Odprta Kuhinja

Tedenski jedilnik: TOP 5 slovenskih klasik, ki si jih zaželimo v hladnih dneh

Odpri galerijo
A+   A-
Tiste ta domače jedi, ki nas pogrejejo in nam pomagajo do veliko energije, so pomemben del tedenskih jedilnikov v jesensko-zimskem času.


Ste za bujto repo, segedin ali pečenico? Kaj pa ričet – ste ga letos že skuhali?

Ponedeljek: Zelenjavni pire in segedin


Baby pire tudi velikim v zadovoljstvo. Nasvet: Kadar kuhate zelenjavo za pire, ne potrebujete veliko vode. Dovolj je, če je zelenjava le napol pokrita in se bolj duši kakor kuha v pokritem loncu. Saj jo boste pretlačili, kajne? Kar vode še ostane, jo porabite za zgoščevanje omak, za juhe, enolončnice.

ni podpisa
ni podpisa


Torek: Carski praženec z rozinami


Prilegel se bo po lahkotni jesenski juhici. Praženec pozna kar nekaj različic. Največkrat nastane kar v ponvi kot za prst debela palačinka, testo pa je poenostavljeno narejeno iz celih jajc. Nekateri menijo, da je carski le, če je pripravljen z rozinami, zdrobov, če uporabimo zdrob namesto moke, pogost je tudi skutni praženec, ki pa zahteva v testu tudi malo pecilnega praška. Bolj sodobni praženci so jabolčni, kokosovi, lešnikovi in preliti s čokolado. Prvoten recept se tako sicer zgublja, cesar pa bi bil najbrž še vedno navdušen.

Homemade German Kaiserschmarrn Pancake with Raisins and Sugar
Homemade German Kaiserschmarrn Pancake with Raisins and Sugar


Sreda: Pečenica z matevžem in kislim zeljem


Odlično kosilo za veliko energije. Matevž in kislo zelje lahko brez posebnih težav skuhate že prejšnji večer. Pečenica je sicer okusnejša pravkar pečena, vsekakor pa jo lahko vsaj skuhate prej.

ni podpisa
ni podpisa


Četrtek: Bujta repa


Ni okusna le pozimi, tudi v jesenskih dneh si je pogosto zaželimo. Različica: V jed tik pred koncem kuhanja vmešajte žlico ali dve kisle smetane. Svinjsko meso narežite na kose in dodajte v lonec v bujto repo. Z malo več vode postane bujta repa glavna jed, nekakšna enolončnica.

ni podpisa
ni podpisa


Petek: Tako skuhamo zmagovalni ričet


»Dodati je treba na drobno nasekljano peteršiljevo zelenje, kar veliko, peteršilja skorajda ne more biti preveč.« In še: »Jed lahko postrežemo tudi tako, da mesa ne vmešamo v ričet, temveč v vsako skodelico dodamo rezino kuhanega prekajenega mesa ter okrasimo s sveže nasekljanim peteršiljem.«

ni podpisa
ni podpisa

Morate pospraviti hladilnik? Priporočamo še: Zelenjavna mavrična lazanja


Zavzemanje za trajnostno ravnanje z živili je ključnega pomena, saj lahko vsak od nas s svojimi dejanji prispeva k zmanjšanju količine odpadne hrane. Zato smo v okviru projekta Hrana na dobri poti pripravili nekaj preprostih in okusnih receptov, kjer uporabimo sestavine, ki jih imamo doma, ter tako pomagajo preprečevati nepotrebno zapravljanje hrane.

ni podpisa
ni podpisa

Več tedenskih jedilnikov najdete tukaj.


Naslovna fotografija: Špela Ankele
Datum Objave: 27.11.2023 ob 06:11

Več iz te teme:

kosilokislo zeljerepatedenski jedilnik

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.