Odprta Kuhinja

Tedenski jedilnik: zimske klasike za hladne dni

Pečenice v novi preobleki. (Foto: Midva kuhava)
Odpri galerijo
A+   A-
Najlepše se je pogreti s hrano. Tedenski jedilnik je tokrat obarvan z jedmi za zimsko uteho. Bogatimi, krepkimi in takšnimi, ki kličejo po repeteju.

Ponedeljek: Kadar bi radi nekaj staro-novega … Že kar nekaj let občudujemo ta recept Slavke Ilich, ki je v vsem znano enolončnico podtaknila brokoli. Izvrstna jed na žlico!

image_alt
Ričet z brokolijem

Torek: Nekoč je bila obara ali ajmoht polna masti, a to staro slovensko jed lahko pripravimo na bolj sodoben in zdrav način.

image_alt
Obara: tako jo skuhamo, da je še bolj okusna, a ne premastna

Sreda: Nasvet za to, kako spečemo krvavice, nam je narekoval kranjski chef Matjaž Erzar - Matiček. On bi zraven postregel burkašo (jed iz kisle repe in prosene kaše, ki ji doda še fižol, kislo smetano in za konec prepražene ocvirke). Mi smo za prilogo izbrali kislo repo in krompir. 

image_alt
Kultne jedi: krvavice (z repo in krompirjem)

Četrtek: Tako skromna jed, pa toliko okusa na krožniku! Čeprav ne vsebuje mesa, je tukaj nekaj prijemov in začimb, ki vse skupaj zelo obogatijo.

image_alt
Krompirjev golaž, kot se ga loti naša spletna urednica Mateja Delakorda

Petek: Pečenice in zelje spadata med legendarne duete, ki se na krožniku običajno znajdejo v eni in isti obliki. Da zbrani ob nedeljskem kosilu ne bi vsi zehali na polna usta, jih presenetimo s klasiko v moderni preobleki – s pečenicami v obliki sočnih mesnih kroglic, ki se namakajo v gosti omaki s kislim zeljem.

image_alt
Mesne kroglice iz pečenic v omaki s kislim zeljem

Naslovna fotografija:

Priporočamo še: Francoska česnova juha: preprosta, a božanska (VIDEO)

Datum Objave: 15.1.2024 ob 07:01

Več iz te teme:

tedenski jedilnikkosilozimske jedislovenska kuhinja

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.