Ali moramo riž pred kuhanjem sprati

Odpri galerijo
A+ A-
O kuhanju riža najdemo tisoč in en nasvet, zbrali smo tiste, na katere prisegajo kuharji z raznih koncev sveta.
Kuhanje: kot rižota ali v vodi
Riž lahko preprosto skuhamo v vodi in ga pozneje dodelamo, a jed, recimo rižota, bo neprimerno bolj okusna, če izbrane okuse dodajamo sproti, med kuhanjem. Prav tako smo na pol poti do polnega okusa, če riž zalivamo z aromatično jušno osnovo, najboljša je doma pripravljena, mesna, zelenjavna pa tudi ribja. Ta bo še posebno lepo dopolnila rižoto z morskimi sadeži.
Česen kot osnova
V nam bližjih kuhinjah riž kot samostojno jed ali kot prilogo običajno kuhamo na osnovi, ki jo pripravimo iz pražene čebule, morda tudi česna, in zelenjave. A prav česen je tisti, ki bo dal rižu izjemen okus, če ga le na hitro popečemo na olju, najbolje oljčnem.

Rižote lahko zalivamo z vodo, še bolje pa z jušno osnovo, mesno ali zelenjavno. (Foto: Liudmila Chernetska/Getty Images)
Začimbe in eksotični pridih
Med začimbami, ki se lepo ujamejo s česnovo osnovo, je lovorjev list. Če nas skomina po eksotičnem, pa imamo na voljo vrsto začimb, ki se podajo v riž. Enostaven mehiški recept pravi, da na praženo čebulo in česen dodamo mešanico paradižnikove omake in piščančje osnove, začinjene z origanom, soljo, sveže mletim poprom in žličko limoninega soka. Prelijemo po rižu in ga skuhamo na majhnem ognju. Med posebnimi začimbami ne pozabimo na kurkumo, ki riž obarva s prijetno oranžno barvo, hkrati pa mu da izrazit okus. Če smo s kurkumo radodarni, ni treba dodajati soli, lahko pa okus še popestrimo z ingverjem. Še ena začimba iz daljnih dežel se poda k rižu, to je kardamom, s katerim riž potresemo, tik preden ga postrežemo.
Spiranje ali namakanje?
In še beseda o tem, ali riž pred kuhanjem speremo. Številni kuharji pravijo, da to ni potrebno, a če ne želimo, da se zrna sprimejo, ga je bolje sprati. S tem namreč odstranimo odvečni škrob, zaradi katerega se med kuhanjem zlepi. Spiramo ga pod hladno tekočo vodo. Nekateri ga pred kuhanjem celo za slabe pol ure namočijo v vodi. Riž je kuhan, odvisno od vrste, v petnajstih minutah do pol ure.
Preberite tudi: Jesenske miške, ki vas bodo očarale (VIDEO)
Besedilo: Alenka Kociper
Naslovna fotografija: carlosrojas20/Getty Images
Ona.je: Za močno odpornost: Kdaj in kako jemati cink
Datum Objave: 11.10.2023 ob 07:10