Odprta Kuhinja

Ali moramo riž pred kuhanjem sprati

Odpri galerijo
A+   A-
O kuhanju riža najdemo tisoč in en nasvet, zbrali smo tiste, na katere prisegajo kuharji z raznih koncev sveta.


Riž sam po sebi nima izrazitega okusa, zanimivega in posebnega naredijo kombinacije začimb in svežih zelišč ter raznovrstnih dodatkov, ki jih kuhamo skupaj z rižem ali jih morda zamešamo vanj na koncu. Kaj bomo izbrali, je odvisno od okusov in želja jedcev, za katere kuhamo. Imajo raje blago ali začinjeno, domače ali eksotično, mesno ali brezmesno?

Kuhanje: kot rižota ali v vodi


Riž lahko preprosto skuhamo v vodi in ga pozneje dodelamo, a jed, recimo rižota, bo neprimerno bolj okusna, če izbrane okuse dodajamo sproti, med kuhanjem. Prav tako smo na pol poti do polnega okusa, če riž zalivamo z aromatično jušno osnovo, najboljša je doma pripravljena, mesna, zelenjavna pa tudi ribja. Ta bo še posebno lepo dopolnila rižoto z morskimi sadeži.

Česen kot osnova


V nam bližjih kuhinjah riž kot samostojno jed ali kot prilogo običajno kuhamo na osnovi, ki jo pripravimo iz pražene čebule, morda tudi česna, in zelenjave. A prav česen je tisti, ki bo dal rižu izjemen okus, če ga le na hitro popečemo na olju, najbolje oljčnem.

Rižote lahko zalivamo z vodo, še bolje pa z jušno osnovo, mesno ali zelenjavno. (Foto: Liudmila Chernetska/Getty Images)
Rižote lahko zalivamo z vodo, še bolje pa z jušno osnovo, mesno ali zelenjavno. (Foto: Liudmila Chernetska/Getty Images)

Začimbe in eksotični pridih


Med začimbami, ki se lepo ujamejo s česnovo osnovo, je lovorjev list. Če nas skomina po eksotičnem, pa imamo na voljo vrsto začimb, ki se podajo v riž. Enostaven mehiški recept pravi, da na praženo čebulo in česen dodamo mešanico paradižnikove omake in piščančje osnove, začinjene z origanom, soljo, sveže mletim poprom in žličko limoninega soka. Prelijemo po rižu in ga skuhamo na majhnem ognju. Med posebnimi začimbami ne pozabimo na kurkumo, ki riž obarva s prijetno oranžno barvo, hkrati pa mu da izrazit okus. Če smo s kurkumo radodarni, ni treba dodajati soli, lahko pa okus še popestrimo z ingverjem. Še ena začimba iz daljnih dežel se poda k rižu, to je kardamom, s katerim riž potresemo, tik preden ga postrežemo.

Spiranje ali namakanje?


In še beseda o tem, ali riž pred kuhanjem speremo. Številni kuharji pravijo, da to ni potrebno, a če ne želimo, da se zrna sprimejo, ga je bolje sprati. S tem namreč odstranimo odvečni škrob, zaradi katerega se med kuhanjem zlepi. Spiramo ga pod hladno tekočo vodo. Nekateri ga pred kuhanjem celo za slabe pol ure namočijo v vodi. Riž je kuhan, odvisno od vrste, v petnajstih minutah do pol ure.
Preberite tudi: Jesenske miške, ki vas bodo očarale (VIDEO)

Besedilo: Alenka Kociper
Naslovna fotografija: carlosrojas20/Getty Images
Ona.je: Za močno odpornost: Kdaj in kako jemati cink
Datum Objave: 11.10.2023 ob 07:10

Več iz te teme:

rižrižota

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja