Odprta Kuhinja

Bonton za mizo: napake, ki jih delamo, ko jemo juho

Odpri galerijo
A+   A-
To je jed, ko se pokažejo naše manire. Presenečeni boste, kje vse nam spodrsne, ko se lotimo tega tekočega zalogaja.


Bistre, kremne, zelenjavne ali mesne – juhe naravnost obožujemo. Včasih nam nudijo toliko ugodja, da bi jih zleknjeni na kavč najraje posrkali kar iz skodelice. A ko smo za mizo z drugimi ljudmi, gostje na večerji ali ko obedujemo v restavraciji, se moramo obnašati drugače in bolj primerno situaciji. Se še spomnite, kaj so nas učile mame, ko smo veselo vihteli žlico kot vitezi na konju in z njo polivali vse naokoli?

Kakšno mora biti naše vedenje za mizo, ko jemo juho, nas je podučila strokovnjakinja za bonton in ustanoviteljica Lumie – Akademije vrednot Simona Lečnik Očko, ki na družbenih omrežjih z zabavnimi vsebinami izobražuje in spodbuja k lepemu in spoštljivemu obnašanju. Toplo priporočamo, da jo poiščete, saj vam bodo njene objave polepšale dan, hkrati pa se boste naučili veliko koristnega in uporabnega v vsakodnevnem življenju sodobnega človeka, kot je na primer dejstvo, da z žlice jemo od strani in ne z njenim vrhom! Spomnite se tega na slavnostnih večerjah pred nami.


1. Pihanje v vročo juho


Vemo, da ste še zelo lačni, ko pred vas postavijo juho. A če je vroča, ne pihamo, da bi jo lahko čim prej pojedli, temveč počakamo, da se ohladi.

2. Jemo z vrhom žlice


Žlice nikoli ne napolnimo do konca. Najbolj primerno je, da juho jemo od strani, torej vzporedno in ne z vrhom žlice - tako zasedemo manj prostora, kot če jemo vzporedno (komolec gre v tem primeru gor.)

3. Z žlico zajemamo proti sebi


Juho pravilno jemo tako, da žlico potopimo in ne zajemamo, ter dvignemo stran od sebe. Je edina komponenta, kjer hrano »odrivamo« stran od sebe. Z malce vaje doma, se lahko ob dvigu žlice iz juhe, nežno dotaknemo roba krožnika in tako preprečimo, da bi kakšna kapljica pristala na oblačilih.

4. Sklanjamo se proti krožniku


Juho jemo vzravnani in si jo prinesemo k ustom. Nerodno in hecno izpade, če se sklanjamo proti krožniku.

5. Krožnik nagnemo k sebi


Napaka! Ko je na krožniku le še malo tekočine, tega nagnemo stran od sebe in ne k sebi, da preprečimo morebitno nesrečo pri polivanju.

6. Spuščanje zvokov


Nezaželeni so kakršnikoli zvoki (torej brez pihanja, srkanja, srebanja).

7. Rezanci


Čeprav v Sloveniji rezanci niso tako dolgi kot na Japonskem, pa so vseeno lahko zoprni, ko moramo za mizo paziti, da se lepo obnašamo. Pomagamo si tako, da diskretno uporabimo žlico, kot bi bila nož in z nežnimi gibi skrajšamo predolge rezance, šele nato jih nesemo k ustom.

8. Pomakanje kruha


Ko gre za formalen obed, kruha nikoli ne pomakamo v juho. Doma pa smo vsekakor lahko bolj sproščeni.

9. Kam z žlico


Ko juho pojemo, odložimo žlico na rob spodnjega krožnika, če je juha postrežena v skodelici. Ko je postrežena v globokem krožniku, pa žlico pustimo v krožniku. Če si predstavljamo, da je krožnik ura, pustimo žlico, kot bi bila ura tri.
Priporočamo še: Komolce z mize – staro pravilo, ki še vedno vzdrži

Naslovna fotografija: macniak/Getty Images
Datum Objave: 15.12.2021 ob 14:12

Več iz te teme:

juhabontonSimona Lečnik Očko

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.