Odprta Kuhinja

Če naredite to, bo soda bikarbona še bolj učinkovita

Odpri galerijo
A+   A-
Ste vedeli, da lahko dosežete, da soda bikarbona postane bolj intenzivna?Najprej osvežimo znanje, kaj soda bikarbona sploh je: gre za sol, ki je tvorjena iz natrija in hidrogenkarbonata. Imenujemo jo tudi natrijev hidrogenkarbonat ali natrijev bikarbonat. Čeprav se sliši precej zastrašujoče, gre za popolnoma naravno sol, ki jo lahko zaužijemo. Z njo pa si lahko pomagamo tudi pri peki, kuhanju in čiščenju. S sodo bikarbono smo na naraven način očistili že marsikaj. Na ta način se lahko izognemo uporabi agresivnih čistil in smo bolj ekološki. Včasih pa v kuhinji naletimo na težave, ki jih ne odstrani celo soda bikarbona. No, vsaj ne v prvotni različici.

Pa ste vedeli, da moč sode bikarbone lahko ojačamo? Morda vas bo presenetilo, da lahko to storimo brez kakšnih posebnih primesi ali kemijskih poskusov. Njeno intenzivnost dejansko povečamo z izpostavitvijo visokim temperaturam. No, če na Odprti kuhinji kaj pogosto počnemo, je to zagotovo prižiganje pečice – za intenzivnejšo sodo bikarbono bomo potrebovali ravno slednjo.

Kako se lotimo?


Sodo bikarbono enakomerno potresemo po pekaču in ga porinemo v pečico, ki smo jo predhodno segreli na 120 stopinj Celzija. Pečemo eno uro. Toplota bo ojačala alkalne vezi v soli in soda bo tako postala močnejša. Dobila bo tudi bolj grenak okus, kar velja upoštevati, če boste z njo pekli ali kuhali. In ko smo ravno pri peki. Takšno različico sode bikarbone uporabljajo predvsem za peko tistih mehkih prest, ki jih najdemo v državah severno od Slovenije. Premaz iz nje in vode jim daje značilno temno barvo. Govorimo o tistih puhastih prestah, ki jih je v tem času mogoče dobiti na enem najbolj znanih nemških praznikov –oktoberfestu. Poznate?

Skratka, intenzivnejšo različico sode bikarbone lahko uporabljate, kakor ste vajeni sicer. Presenečeni pa boste, kako učinkovitejša je, če jo pred uporabo malce »spečete«.
Preberite še: 5 stvari, ki jih vedno dodajte v pomivalni stroj

Fotografija: geo-geografik/Getty Images

 
Datum Objave: 3.11.2021 ob 07:11

Več iz te teme:

sodasoda bikarbona

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.