Odprta Kuhinja

Čudovit cvetlični pripravek, ki je ta hip izjemno trendi

Cvetlični zvarek. (Foto: NataliaAlkema/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Vrtovi kar žarijo od dehtečih cvetov, pisane barve pa lahko vnesemo tudi v domačo kulinariko. Iz cvetja bomo pripravili čisto poseben zvarek, ki trenutno navdušuje uporabnike družbenih omrežij.

Z vrta navadno na krožnike prenesemo sadje in zelenjavo, tokrat pa bomo pozornost usmerili k pisanim cvetlicam. V teh dneh opažamo polno dehtečih hortenzij, potonik, vrtnic in drugih rož. Nekatere nikakor niso primerne za uživanje ali so celo strupene, obstajajo pa vrste, ki so užitne in celo zdravilne. Ena izmed takšnih je tudi vrtnica, ki čudovito olepša naše vrtove, botruje pa lahko tudi lepšim poletnim obrokom na mizi. 

Potrebujemo torej le kup cvetov z vrta, ki niso bili škropljeni ali kako drugače kemično obdelani. Iz njih bomo pripravili nekakšno infuzijo cvetnih listov in tako omamno dišečo aromo vrtnice ohranili skozi celo leto. Izdelava tinkture oziroma alkoholnega izvlečka je precej starodavna tehnika, ki so jo poznali že v kitajski medicini, danes pa jo še vedno s pridom uporabljamo za pripravo zdravilnih kapljic in podobnih zvarkov. 

Liste cvetov vrtnic operemo ter jih stresemo v kozarec za vlaganje. Prelijemo jih z vodko, brandyjem ali podobno vrsto alkohola in vse skupaj teden ali dva pustimo na okenski polici, da se začnejo cvetovi razkrajati ter svojo aromo sproščati v alkohol. Tako bomo dobili bledo rožnat pripravek, ki ga lahko zmešamo v poletne koktajle ali postrežemo v šilcu kot aperitiv. Če si želimo tinkture brez vsebnosti alkohola, lahko namesto tega uporabimo jabolčni kis. 

Iz cvetov lahko pripravimo tudi rožni sirup, pri katerem se držimo enakih razmerij, kot če bi pripravljali na primer bezgov sirup. Sladkor, voda in cvetni listki vrtnic bodo magično postali čudovito viskozna dišeča tekočina, s katero lahko obogatimo poletne biskvite, koktajle, sadne kupe in druge sladke pregrehe, ki jih radi zaužijemo v vročih dneh. 

Cvetne liste vrtnic pa lahko tudi posušimo in jih imamo v kuhinji shranjene za dekoriranje tort, kolačev in drugih slaščic. Potresemo jih lahko v kozarec penine ali v katero drugo pijačo. Na primer rožnato limonado.

Pa še nekaj: zmešajte jagode in liste cvetov vrtnice, posujte s sladkorjem in macerirajte nekaj časa. Kako je šele to dobro! Stavimo, da boljšega še niste poskusili. 

image_alt
Resnica o jedilnih vrtnicah

 

 

Datum Objave: 13.6.2024 ob 06:06

Več iz te teme:

cvetlicevrtnicecvetlični pripravek

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.