Odprta Kuhinja

Hrana, ki ji rok poteče prej, kot bi si mislili

Odpri galerijo
A+   A-
Obstaja nevarnost, da boste po koncu branja tekli v svojo shrambo!To, da je treba biti previden z jajci, mesom in ribami, vemo. Kaj pa, ko govorimo o (na prvi pogled) manj občutljivih sestavinah, ki jih dnevno uporabljamo v naših kuhinjah? Če imate pri hiši vedno kaj na zalogi, se rado zgodi, da imate nekatere sestavine na policah, a pozabite nanje. A čeprav ne govorimo nujno o hrani živalskega izvora, to še ne pomeni, da njen rok trajanja seže v nedogled. Zato danes svetujemo, kaj v shrambi je morda že dolgo časa pretečeno.

Kečap in druge omake


Razumemo, da celotne vsebine sladke paradižnikove omake ne porabite pri enem obroku. A to še ne pomeni, da lahko njen preostanek hranite še nekaj mesecev. Kot je za portal Insider povedala Isabel Maples, predstavnica Akademije nutricistov in dietetikov, naj bi odprt kečap in podobne omake porabili najkasneje v enem mesecu. Malce dlje bo v hladilniku preživela industrijska majoneza, ki bo odprta še vedno užitna po 10 do 12 tednih. Precej bolj potrpežljiva pa bo v hladilniku gorčica, ki bo uporabna celo po dveh letih.

Čaj in kava


Čeprav se obe sestavini zdita precej nepokvarljivi, naj vas opozorimo, da to ne drži. Eterična olja v čaju se bodo namreč nekaj tednov po odprtju izsušila in čaj bo imel manj intenziven okus. Tudi kavo naj bi praviloma porabili do meseca po odprtju, njena instant različica pa traja malce dlje, 2 meseca.

Konzerve


Če ste si pripravili zalogo za morebiten konec sveta, naj vam povemo, da ta žal ne bo zdržala dlje od petih let. Posebej pozorni morate biti pri živilih, ki vsebujejo veliko kisline, saj ta namreč prične načenjati samo konzervo. Paradižnikove mezge, kisle juhe in podobna živila tako porabite najkasneje v 18 mesecih od nakupa. Bodo pa konzerviran grah, koruza in podobna živila preživela tudi do pet let.

Suhe začimbe


Tudi te niso nesmrtne, pa čeprav bi si tako mislili. Podobno kot pri čaju nastane težava zaradi izhlapevanja njihovega eteričnega olja. Stara zelišča vam seveda ne bodo škodovala, a od njih ne pričakujte več, da bodo obogatila vaše jedi. Kako veste, da je začimbam potekel rok trajanja, preverite tukaj.

Moka


Verjetno si niti ne predstavljate, kako je videti pokvarjena moka in lahko vas pomirimo, da ne more škoditi vašemu zdravju. Je pa res, da bo pretečen rok uporabe slabo vplival na vaš končni izdelek. Starejša kot je moka, manj okusen bo kruh, če povzamemo. Nutricisti priporočajo, da jo porabite najkasneje v pol leta, opozarjajo pa tudi, da se bo polnozrnata moka postarala hitreje kot navadna bela. Enako velja za polnozrnati riž v primerjavi z običajnim.

Oreščki


Sploh, če jih hranite v steklenih kozarcih na svetlobi, obstaja nevarnost, da bodo postali žarki. Sicer pa velja pravilo, bolj kot so oreščki oljnati, hitreje se bodo pokvarili in dobili grenak okus.

Sokovi


Pasterizirani sokovi lahko v hladilniku držijo mesece, njihova sveža različica pa ni tako vztrajna. Če ste v trgovini kupili sveže iztisnjen sok ali ste ga iztisnili sami, se bo že po dnevu ali dveh na njegovi površini pojavila plesen, zato bodite pozorni, da ga porabite čim prej.

Fotografija: Getty Images
Preberite še: Kako veste, da je začimbam pretekel rok trajanja?
Datum Objave: 1.4.2019 ob 09:04

Več iz te teme:

hranarok trajanja

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.