Odprta Kuhinja

Jeseni izkopljemo regratove korenine: ideje, kaj vse lahko pripravimo iz njih

Regrat: jeseni izkopljemo korenine (Foto: Madeleine_Steinbach/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Spomladi smo se najedli solate iz listov, iz cvetov pripravili med, zdaj pa je čas, da pogledamo še pod površje.

Regrat je vsestransko uporabna rastlina, ki se je v slovenski kulinarični spomin usidrala predvsem kot prva pomladna solata, pripravljena iz svežih listov. Vendar poleg listov lahko uživamo tudi druge dele rastlin, namreč cvetove in korenine. In čeprav jih uporabljamo predvsem v zdravilne namene, najdemo tudi nekaj receptov za zanimive jedi in napitke.

Vsak del rastline ima svoj letni čas; mlade liste uživamo spomladi, malo kasneje nabiramo rumene cvetove, jeseni pa je čas za korenine. Tudi za te velja, da poiščemo rastišča, ki so odmaknjena od glavnih cest in drugih onesnaževalcev, predvsem škropljenih travnikov. Preden raziščemo, kako bi jih uporabili za pripravo jedi, pa si oglejmo, kakšno bogastvo zdravja se skriva v njih.

Vsak del regrata ima svoj letni čas. FOTO: Madeleine_steinbach/Getty Images
Vsak del regrata ima svoj letni čas. FOTO: Madeleine_steinbach/Getty Images

Pesto in napitek

Korenine so bogate z vitamini A, B in C ter rudninami, predvsem kalijem, natrijem, kalcijem, fosforjem in železom, zato iz njih pripravljamo zdravilne tinkture in čaj. Za čaj korenine narežemo in posušimo, spravimo v kozarce in uporabljamo vso zimo.

V kuhinji jih uživamo podobno kot vso gomoljasto zelenjavo, sveže lahko denimo dodajamo mesnim juham kot pastinak ali peteršiljevo korenino, skupaj z drugo jušno zelenjavo. Izboljšal bo tudi okus in učinek krepčilnih jesensko-zimskih enolončnic in raznovrstne zelenjave. Kdor rad eksperimentira, lahko pripravi pireju podobno prilogo. Sveže očiščene korenine skuhamo in zmeljemo oziroma zmečkamo, začinimo in ponudimo k mesu, lahko pa tudi kot pesto k testeninam. Starejši se bodo spomnili, da so nekoč gospodinje iz korenin pripravljale napitek, ki nekoliko spominja na kavo iz cikorije.

Suhe zmeljemo v mlinčku ali zdrobimo v terilniku. FOTO: Eyecon/Getty Images
Suhe zmeljemo v mlinčku ali zdrobimo v terilniku. FOTO: Eyecon/Getty Images

Korenine očistimo, operemo, posušimo in narežemo. Pečemo jih v pečici na 180 stopinj ali jih stresemo v ponev in pražimo na zmernem ognju. V obeh primerih jih moramo večkrat premešati. Korenine so nared, ko dobijo temno rjavo barvo. Zmeljemo jih v mlinčku za kavo ali zdrobimo v terilniku. Lahko tudi na zalogo, v tem primeru jih spravimo v dobro zaprte kozarce.

V lončku segrejemo vodo in vanjo stresemo zmlet regratov pripravek, za eno skodelico žličko ali dve, odvisno od tega, kako močan napitek želimo. Pustimo, da zavre, odstavimo in potem še enkrat zavremo. Precedimo in ponudimo. 

Korenine narežemo, za čaj jih posušimo, za kavni napitek pa prepražimo. FOTO: Weiss Lichtspiele/Getty Images
Korenine narežemo, za čaj jih posušimo, za kavni napitek pa prepražimo. FOTO: Weiss Lichtspiele/Getty Images

Priporočamo še: Hit med napitki proti prehladu, ki ga pripravimo s priljubljenimi bomboni

Datum Objave: 31.10.2024 ob 06:10

Več iz te teme:

regratregratove koreninezdravilni napitki

Naročite se na e-novice:

Alenka Kociper