Odprta Kuhinja

Kaj je creme fraiche in kako jo naredimo sami

Creme fraiche je kisla smetana z večjo vsebnostjo maščobe, preprosto pa jo lahko pripravimo tudi doma. (Foto: happy_lark/Getty Images)
 
Odpri galerijo
A+   A-
Creme fraiche je kisla smetana z večjo vsebnostjo maščobe, preprosto pa jo lahko pripravimo tudi doma.

Creme fraiche je ena od različic smetane, ki je skupno ime za mlečni izdelek iz posnete mlečne maščobe. Smetana je lahko pasterizirana, sterilizirana ali fermentirana, v kuhinji pa jih poenostavljeno delimo na kisle in sladke.

Tokrat si oglejmo kisle smetane, med katere spada tudi francosko zveneča creme fraiche. Res gre za francosko različico, ki jo označuje visoka vsebnost maščobe, med 30 in 45 odstotki, za primerjavo, navadna kisla smetana je vsebuje okoli 20 odstotkov. Če kislo smetano uporabljamo za kuhanje, torej jo termično obdelamo, pa je pomembna še ena razlika: navadna kisla smetana se namreč pri tem sesiri. To se kaže tako, da se potem, ko jo vmešamo v vrelo juho ali omako, naredijo grudice. Da se temu izognemo, smetano dodamo, ko jed odstavimo s štedilnika oziroma na krožniku, medtem ko creme fraiche dodajamo že med kuhanjem, z njo pa lahko tudi nadomestimo smetano za kuhanje.

Najdemo jo v kremastih nadevih tort in drugih sladic. (Foto: Kabvisio/Getty Images)
Najdemo jo v kremastih nadevih tort in drugih sladic. (Foto: Kabvisio/Getty Images)

Kako naredimo creme fraiche

Creme fraiche lahko kupimo v vseh bolje založenih trgovinah z živili, brez težav pa jo pripravimo tudi doma. Potrebujemo navadno sladko smetano in tekoči jogurt ali pinjenec, ki ju zmešamo skupaj v primernem lončku. Na 2,5 dcl smetane dodamo dve žlici tekočega jogurta. Namesto jogurta lahko uporabimo tudi pinjenec, tega bo dovolj že ena žlica, creme fraiche pa nastane tudi, če zmešamo kislo in sladko smetano. Kozarec dobro zapremo in pustimo na sobni temperaturi od osem do dvanajst ur. V tem času se bo smetana zgostila, če želimo da bo še bolj čvrsta, pa jo še stepemo. Doma pripravljeno creme fraiche spravimo v hladilnik, kjer bo obstojna vsaj en teden.

Sicer pa jo uporabljamo podobno kot nam bolj znano domačo kislo smetano pa tudi polnomastni grški jogurt ali maskarpone. Če jo dodajamo omakam in kremnim juham, ustvari gladko in gosto teksturo in izboljša okus. Odlično se poda k različnim jedem, tako sladkim kot slanim. Lahko jo dodajamo tudi v pekovske izdelke ali uporabimo kot tradicionalno stepeno smetano za vrh sezonskih sladic.

Dodajamo jo k pečenemu mesu in prilogam. (Foto: Romrodinka/Getty Images)
Dodajamo jo k pečenemu mesu in prilogam. (Foto: Romrodinka/Getty Images)

Priporočamo še: Trend: tako na družbenih omrežjih po novem pripravijo najboljši tiramisu

Datum Objave: 5.3.2024 ob 05:03

Več iz te teme:

creme fraichesmetanakisla smetana

Naročite se na e-novice:

Alenka Kociper