Odprta Kuhinja

Kaj nas Marie Kondo lahko nauči o pospravljanju kuhinje

Shooting in the kitchen at home,
Odpri galerijo
A+   A-
Kako enkrat za vselej vzpostaviti red v tem osrednjem prostoru naših življenj?Vsi si želimo imeti urejene domove, a kot pravi trenutno najbolj znana urejevalka prostorov Marie Kondo, je pospravljanje prava umetnost. Slednje lahko potrdi tudi Tina Markun (spoznajte jo tukaj), edina, ki ima v Sloveniji certifikat za urejanje doma po metodi KonMari, ki je po njenih besedah veliko več kot le to, da imamo pospravljeno stanovanje ali hišo, organizirane predalnike, omare in police. »Ko se soočimo z vsem, kar imamo, opravimo osebno inventuro, ki nam pokaže, kaj imamo radi. Vse stvari, ki jih imamo, poročajo o naših preteklih odločitvah. Če smo iskreni do sebe in pregledamo vse, kar imamo, bomo zmožni videti, kaj nam je pomembno. Zato je večkrat govora o tem, da kdor temeljito pospravi dom, spremeni svoj pogled na življenje. Metoda je pravzaprav zelo preprosta, biti pa moramo dosledni in vztrajni, da pridemo do konca,« opisuje Markunova, ki je te dni zaradi velikega povpraševanja Slovenk in Slovencev izjemno zasedena. 
Marie Kondo pravi, da moramo pospraviti samo enkrat v življenju. Kaj to pravzaprav pomeni?

Velikokrat je pospravljanje le prestavljanje stvari z enega konca na drug konec ali iz ene sobe v drugo ali pa celo skladiščenje v škatle in nato kopičenje. S tem nismo prav nič pospravili, ampak samo prelagamo odločitve na kasneje in tako nas lahko stvari začnejo obvladovati. Na tak način ne bo nikoli pospravljeno. Pred kratkim je bil pri nas v časopisu objavljen duhovit članek z naslovom Vse smo Mari Kondo, ki je opisoval točno ta stalen trud po urejenem domu, a temu ni nikoli konca. A če boste dom pospravili temeljito ter se znebili vsega nepotrebnega in nekoristnega, ni več razloga za pospravljalne akcije. Ko je dom enkrat temeljito pospravljen, bo enostavno vzdrževati red. V bistvu gre za to, kako v naš vsakdan vnesti preprostost. Ko bomo dom temeljito pospravili, bomo v prihodnje prihranili veliko časa in denarja ter se posvetili stvarem, ki so nam pomembne.


Kako Marie Kondo ureja kuhinjo in kako se moramo urejanja kuhinjskih predalov in omaric lotiti mi?

Ureditev kuhinje je po metodi Marie Kondo na četrtem mestu, kar pomeni, da se kuhinje lotimo po tem, ko smo že uredili svoja oblačila, knjige in dokumente. Tako kot pri ostalih kategorijah se tudi kuhinje lotimo tako, da vse zložimo ven iz omar, polic in predalov, na primer na mizo ali na tla, ter vse podkategorije damo skupaj (vse kozarce skupaj, krožnike, pribor, lonce, plastične posode za shranjevanje, kuhinjske krpe, začimbe, hrano iz shrambe). Če boste le ob odprtih predalih in omaricah pregledovali, česa ne potrebujete, ne boste dosegli istega učinka. Pri pospravljanju se osredotočimo na tisto, kar bomo obdržali, in ne na tisto, kar bomo pustili za seboj. Obdržimo stvari, ki so nam pri srcu, in tiste, ki jih potrebujemo, in te organiziramo tako, da jih enostavno dosežemo, ko jih potrebujemo. Zlagamo vertikalno, stvari iste kategorije pospravimo skupaj, pomagamo si z razdelilniki oziroma škatlami, pri čemer uporabimo tisto, kar že imamo doma in ničesar ne kupujemo na novo. Tudi v kuhinji velja načelo, da lepih stvari, ki nas razveseljujejo, na primer lepih skodelic, ne hranimo nekje zadaj za posebne priložnosti ali na najvišji polici, ki jo komaj dosežemo, ampak jih damo v ospredje in jih redno uporabljamo.
Kaj je pomembno, da imamo v kuhinji, da bo vedno urejena?

V kuhinji imejmo le tisto, kar sodi v kuhinjo, ter takšno posodo, pribor in pripomočke, ki so nam v veselje in ki jih res potrebujemo. Stvari, ki jih najbolj pogosto uporabljamo, naj bodo na lahko dosegljivih mestih, vse prilagodimo našemu načinu življenja. Na primer, če gre za družino, naj bodo stvari za zajtrk dostopne tudi otrokom, da otroci sami lahko dosežejo na primer posodo s kosmiči in jo po uporabi pospravijo na svoje mesto.
Tudi v kuhinji velja načelo, da lepih stvari, ki nas razveseljujejo, na primer lepih skodelic, ne hranimo nekje zadaj za posebne priložnosti ali na najvišji polici, ki jo komaj dosežemo, ampak jih damo v ospredje in jih redno uporabljamo.

Kam sodi hrana? Je shramba obvezna? Kako jo moramo urediti?

Tudi hrana naj bo urejena tako, da so podobne stvari shranjene skupaj, na primer začimbe na enem mestu, testenine skupaj, stvari za peko prav tako ... Tudi tu si lahko pomagamo s škatlami ali z nižjimi pokrovi škatel. Na tak način bo vse pregledno organizirano, kar nam tudi omogoča hiter pregled nad tem, kaj imamo in kaj potrebujemo. Ničesar posebej ne prilagajamo. Če nimamo shrambe, je pač nimamo.
Kam spada bela tehnika? Je prav, da jo hranimo na pultu?

Kuhinjski pult je praviloma namenjen pripravi hrane. Ta naj bo čim bolj prazen, zlasti, če je delovna površina manjša. Če pa na primer pogosto uporabljamo nek pripomoček, ga seveda lahko hranimo na pultu. Saj ne želimo le, da kuhinja lepo izgleda, ampak, da je funkcionalna, da nam dobro služi, da z veseljem pripravljamo obroke. Vsekakor pa pripomočke pospravimo tako, da jih lahko kadarkoli enostavno dosežemo.


Kaj moramo narediti vsakič pred in po kuhanju?

Če je kuhinja dobro organizirana, pospravljena in čista, se boste kuhanja lotili z veseljem, s tem, ko boste imeli pregled nad vsemi sestavinami, ki jih imate (na primer v omari, kjer hranite živila ali v shrambi), boste morda dobili navdih za kakšno novo jed. Če je kuhinja urejena, vam ne bo treba vložiti veliko truda, da jo pospravite po končanem kuhanju. Držite se preprostega pravila, da ima vsaka stvar svoje mesto.
Navlaka bremeni in povzroča stres, zato se je treba z njo soočiti. Ampak na odgovoren način. Ne le tako, da napolnimo črne vreče.

Marie Kondo je precej stroga glede navlake. Kakšna so pravila? Kaj pravzaprav je navlaka in kam z njo?

Kopičenje je precej pogosto in univerzalno. Tudi pri Japoncih, ki imajo verjetno največ knjig in teorij o minimalizmu. Četudi imajo večinoma zelo majhne bivalne prostore. Radi shranjujemo stvari, ker nas spominjajo na preteklost, ali na primer, če so bile drage, pa čeprav jih ne bomo nikoli uporabljali.

V procesu urejanja doma po metodi konmari pa se pravzaprav naučimo, kako se odločiti, katere stvari bomo obdržali. Vprašanje, kaj bomo obdržali, je vprašanje, kako želimo živeti. Začnemo z oblačili, kjer je odločanje najbolj enostavno, končamo pa pri sentimetnalnih stvareh, kot so na primer spominki in fotografije. Tisti, ki so temeljito pospravili svoj dom, občutijo na koncu veliko olajšanje in tudi bolje vedo, kaj sploh želijo v življenju nasploh, kaj potrebujejo in kaj jih veseli. Navlaka bremeni in povzroča stres, zato se je treba z njo soočiti. Ampak na odgovoren način. Ne le tako, da napolnimo črne vreče. Kuhinjske pripomočke in posodo, ki jih ne želimo obdržati, lahko podarimo nekomu, ki jih potrebuje, ali prodamo, danes je za to veliko možnosti.
Delanje velikih zalog hrane v današnjem času res ni potrebno. Kupujmo tisto, kar radi jemo, kar je za nas dobro. In toliko, kolikor potrebujemo. Nobenih velikih zalog!Kolikšna zaloga je primerna v kuhinji ali shrambi, da nas ne ovira in da nismo »hrčki«?

Delanje velikih zalog hrane v današnjem času res ni potrebno. Kupujmo tisto, kar radi jemo, kar je za nas dobro. In toliko, kolikor potrebujemo. Nobenih velikih zalog! Pri skrbno organizirani omari s hrano, shrambi ali hladilniku, bomo bolj pazljivi pri nakupovanju hrane – kaj in koliko kupimo. Mislim, da je eno od pomembnih sporočil metode urejanja doma, da cenimo tisto, kar imamo, in da smo odgovorni, kar je pri hrani zelo pomembno. V današnjem času, ko imamo tako rekoč vsega dovolj, je prepogosto, da se zavrže veliko hrane.
Preberite še: Že poznate Marie Kondo? Preverite njen recept za srečne obroke

Na Onaplus preberite: Prvi video dojenčka princa Harryja in Meghan

Polet piše: Urška Žigart: Ne kličite me Pogačarjeva Urška, prosim (ne še), zadnji del

Fotografija: Getty Images
Datum Objave: 29.9.2019 ob 09:09

Več iz te teme:

pospravljanjeurejena kuhinjaMarie KondoTina Markun

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.