Odprta Kuhinja

Kako dolgo v resnici kuhamo posamezne vrste zelenjave

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Najpogostejše vrste zelenjave smo razvrstili v tri skupine, vse skupaj pa dajo odgovor, da kuhanje zelenjavne juhe nikakor ne more trajati več kot pol ure, z vso predpripravo.


Mineštre so prijateljice zaposlenega človeka: razen začetnega sekljanja se kuhajo same in hitro, poleg želodčka pa napolnijo tudi našega duha z občutkom, da jemo zdravo. A za končni izdelek je precej pomembno, da vemo, kako dolgo se kuha katera zelenjava – in jo, kadar je čorbica raznovrstna, v pravilnem vrstnem redu tudi dodajamo, da se vse skupaj ne razpusti v nedoločljivo kašo.
Mogoče vas zanima: Tako dolgo moramo v resnici kuhati kislo zelje

20 minut


Če bi vso našteto zelenjavo narezali na primerljive koščke, velike okrog centimetra, je treba približno 20 minut za kuhanje odmeriti naslednjim vrstam: korenje, cvetača (razdeljena na cvetke), gomolj zelene, koleraba, peteršiljev in pastinakov koren, krompir (odvisno od sorte, nekatere zelo hitro razpadejo) in sladki krompir, repa in kislo zelje, pa tudi na koleščke narezan por in celo čebula, da manj težko sede v želodec.

10 minut


Ta čas je treba računati za papriko, brokoli, razdeljen na glavice in z zarezanimi stebli, šparglje, sveže mlado zelje in ohrovt, oboje, narezano na približno polcentimetrske rezance, vse poletne buče in bučke, ohrovt, stebla blitve, narezana na koščke.

5 minut


V to skupino spada predvsem zelenjava, pri kateri porabljamo mehke zelene dele, ali tista, ki jo uživamo zares mlado: zamrznjen mladi grah, zeleni deli blitve, mlada špinača, vodna kreša in rukola, listni ohrovt, natrgan na manjše koščke. Za te pravimo, da jih v krop ali vrelo juho vržemo na koncu, samo toliko, da spremenijo barvo in se blanširajo. No, kako dolgo ste pa vi kuhali grah?
Priporočamo tudi: Torte ne boste nikoli več rezali na trikotnike. Tako boste dobili več kosov

Naslovna fotografija: zeleno/Getty Images
Datum Objave: 20.1.2023 ob 13:01

Več iz te teme:

zelenjavakuhanje zelenjave

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.