Odprta Kuhinja

Kako izbrati najboljšo lubenico

Izbira lubenice.
Odpri galerijo
A+   A-
V teh vročih dneh se najbolj prileže sočna in ohlajena lubenica, se strinjate?Letošnje poletje nam je kljub mnogim nevihtam namenilo kar lepo število vročih sončnih dni. Kazalci na termometrih trenutno segajo preko trideset stopinj Celzija in v takšnem vremenu si je seveda treba poiskati primerno osvežitev. Najbolj se prileže kos ohlajene lubenice, če ga imamo možnost pojesti nekje ob morju, še toliko bolje.

A vse lubenice si med seboj seveda niso enake in tako kot pri vsem sadju in zelenjavi je tudi pri teh velikih bučah treba izbrati pravo. Takšno, ki bo imela ravno prav čvrsto meso in čim slajši okus. Pa veste, kako prepoznati pravo?

Gotovo ste že slišali za najrazličnejše trike in čarovnije, kako v trgovini ali na tržnici izbrati najboljšo. Mi smo spodaj zbrali nasvete, ki vam bodo pomagali pri prihodnjem nakupu.
Priporočamo: Osvežilni napitek iz lubenice, ki se ga zelo razveselijo tudi otroci

Lubenico vedno dvignite v roke


Samo s pogledom boste težko izbrali pravo, zato je bolje, če lubenico primete v roke. Ne glede na to, kako velika je, se vam mora zdeti, da je težka. Če ob dvigu ne boste začutili vsaj kakšne mišice v rokah, je ta najverjetneje trhla, kar pomeni, da je njeno meso precej kašasto ali celo osušeno.

Rumena pega


Lubenice so sicer zelene, a večinoma boste na njihovi lupini opazili rumene pege. Bolj rumena, kot je pega, bolj zrela je lubenica.
Mogoče vas zanima: Šest poletnih živil za premagovanje žeje

Potrkajte po njej


Morda ste v trgovini že opazili kakšnega kupca, ki s prstom trka po lubenicah. Sliši se malce čudno, a ta človek ve, da nam to dejanje pomaga izbrati pravo. Če boste ob trkanju zaslišali votel zvok, pomeni, da je lubenica sočna in zrela. Nezrele lubenice pa ne zvenijo.
Preberite še: Vodnik po najbolj uporabnih zeliščih: kdaj, kako in zakaj jih dodati

Fotografija: jchize/Getty Images
Datum Objave: 24.6.2021 ob 15:06

Več iz te teme:

lubenicatrikizbira lubenice

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.