Odprta Kuhinja

Kako nadomestiti jajca: najboljše sestavine iz domače shrambe in formule

Odpri galerijo
A+   A-
Tudi palačinke lahko brez težav pripravimo brez jajc, prav tako vse vrste peciv, tort in drugih jedi, za katere smo bili prepričani, da so obvezna sestavina.


Jajca so v peki skorajda ena od pomembnejših sestavin, vendar jih marsikdo iz tega ali onega razloga ne uživa. Nekateri jih ne smejo, alergije na jajca niso redke, drugi jih ne marajo ali nočejo iz prepričanja. Nikomur pa se zaradi tega ni treba odreči palačinkam, tortam in drugemu pecivu, saj jih lahko nadomestimo s številnimi sestavinami. Izbor teh nadomestkov je tako širok, da lahko izbiramo tudi glede na jed, ki jo pripravljamo. Kupimo lahko že pripravljen jajčni nadomestek, pri katerem pa bodimo pozorni na umetne dodatke, kot so sredstva za zgoščevanje. Zato je bolje uporabiti določena živila.

Čemu sploh služijo jajca v jedeh in s čim jih lahko nadomestimo? Predvsem delujejo kot vezivo in poskrbijo za puhasto teksturo peciv in krem. Sestavine, s katerimi jih nadomestimo, najdemo kar v domači shrambi ali hladilniku, v tem zapisu bomo navedli le najbolj znane in uporabne.

Sadne kaše


Za sladka peciva, na primer biskvite, piškote in mafine, so nadvse uporabne kaše iz različnih vrst sadja, po izkušnjah se dobro obnesejo jabolka in banane pa tudi avokado. Če uporabimo sladko sadje, ne pozabimo tega upoštevati pri odmeri sladkorja. Pomembna je tudi količina, eno jajce bo nadomestilo pol banane ali avokada oziroma ena žlica jabolčne kaše.

Banane so skoraj zmeraj pri roki. (Foto: Anna-ok/Getty Images)
Banane so skoraj zmeraj pri roki. (Foto: Anna-ok/Getty Images)

Stročnice in semena


Uporabna so tudi semena stročnic, med slednjimi je najbolje izbrati čičeriko ali sojo, med semeni pa lanena. Zlasti je vsestranska čičerikina moka, za eno jajce zmešamo tri žlice čičerikine moke s tremi žlicami vode.

Aquafaba


Imeniten nadomestek pa je tudi voda, v kateri se je kuhalo čičerikino zrnje, poznamo jo pod imenom aquafaba. Pripravimo jo tako, da čičeriko kuhamo na majhnem ognju, pri tem bo nastala gostljata tekočina, ki jo precedimo in spravimo v steklene kozarce. S tremi žlicami aquafabe nadomestimo eno jajce.

Čičerika je bogata z beljakovinami, namesto jajc uporabimo tako moko kot tekočino, v kateri se je kuhalo zrnje. (Foto: Aamulya/Getty Images)
Čičerika je bogata z beljakovinami, namesto jajc uporabimo tako moko kot tekočino, v kateri se je kuhalo zrnje. (Foto: Aamulya/Getty Images)

Čičerkina in sojina moka ter sojin napitek


Sicer pa iz čičerikine moke pripravimo odlične palačinke, zmešamo samo vodo in moko, da dobimo primerno gosto zmes, če hočemo, da bodo bolj rahle, dodamo pecilni prašek ali sodo bikarbono. Testo naj nekoliko počiva, preden spečemo palačinke. Podobno kot čičeriko uporabimo sojino moko in sojin napitek.

Lanena semena


Poskusimo še z lanenimi semeni, eno žlico sveže mletih semen zmešamo s tremi žlicami vode in pustimo stati petnajst minut, da nabreknejo in dobimo gosto zmes, ki bo ravno odtehtala eno jajce.
Priporočamo še: Tedenski jedilnik: kosila z grškim navdihom

Besedilo: Alenka Kociper
Naslovna fotografija: Liudmila Chernetska/Getty Images
Deloindom.si: To so rastline, ki jih lahko gojite v vodi
Datum Objave: 30.8.2023 ob 07:08

Več iz te teme:

jajcabrez jajcnadomestki za jajca

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja