Odprta Kuhinja

Kako pospraviti nože, da jih ne uničimo

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Brez nožev v kuhinji pač ne gre, danes pa se bomo naučili, kako jih negovati in shranjevati, da nam bodo služili čim dlje. Ostri in sijoči.Dober nož je temelj vsake kuhinje. Skoraj ni recepta, kjer ne bi vsaj enkrat posegli po ostrem rezilu. Na kaj moramo biti pozorni ob nakupu noža, nas je pred časom naučil že Luka Grmovšek iz trgovine Oster rob. »Gre za orodje, ki ga uporabljamo vsak dan, pri nakupu ne smemo biti pozorni le na ugodno ceno. Če pomislimo, da dober nož lahko uporabljamo tudi po več deset let, moramo nanj gledati kot na investicijo,« nam je dejal takrat. Da bo naložba držala čim dlje, pa moramo vedeti, kako nože pravilno shranjevati. Katera izmed spodnjih možnosti je najboljša?

Magnetno stojalo


Shranjevanje nožev na magnetnem stojalu ima svoje prednosti in slabosti. Na steno pritrjen magnet vam bo omogočal, da imate nože vedno pri roki, hkrati pa bodo v kuhinji služili tudi kot nekakšna dekoracija. Da bi se med hrambo poškodovala ostrina rezila, ni skrbi, lahko pa magnetna ploščica pusti praske in sledi na površini. Težava je sicer estetska in ne funkcionalna, a na primer pri lično izdelanih japonskih nožih so lahko praske precej vidne.

Kocka


Kocke za hrambo nožev so navadno lesene, lahko pa tudi iz drugega materiala. Njihova prednost je, da so noži vedno pri roki, prav tako dobro zaščitijo rezilo, da se ne bi urezali. Kocke pa imajo tudi nekaj slabosti. Večina imajo vrezane luknje različnih oblik, kar pomeni, da moramo imeti nože, ki so temu prilagojeni. Poleg tega moramo nože vanje vlagati pazljivo, da ne poškodujemo rezila. Če uporabljate kocko, nože hranite vložene v obratno smer, tako da nož ne počiva na rezilu.

Etui


Posamezni etuiji so za zaščito nožev dobra rešitev, imajo pa tudi svoje slabosti. Ena izmed njih je ta, da se v tkanini lahko nabere vlaga, ki ji je rezilo izpostavljeno. Vemo namreč, da vlaga in kovina nista najboljši prijateljici. Prav tako vam bo verjetno šlo na živce, da morate nože ves čas jemati in pospravljati nazaj v etui.

Stojalo v predalu


Namesto kocke, ki na pultu zaseda prostor, je boljša rešitev stojalo v predalu. Zanj morate imeti seveda na voljo prazen predal, razen tega pa druge slabosti težko najdemo. Večina stojal za v predale je namreč mehka, kar pomeni, da ne poškoduje rezila. Prav tako so zasnovana tako, da lahko brez težav vanje shranite nože različnih oblik in velikosti.
Preberite še: Čisto vse, kar morate vedeti o kuhinjskih nožih

Fotografija: Getty Images

 
Datum Objave: 11.2.2021 ob 08:02

Več iz te teme:

nožihranjenje nožev

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.