Odprta Kuhinja

Kako pravilno shraniti sveža zelišča, da bodo zdržala čim dlje

Odpri galerijo
A+   A-
O tem, kako ravnati z zelišči v lončkih, smo že pisali. Tokrat pa nas je zanimalo, kako najdlje ohraniti sveža zelišča. Obrnili smo se na znano slovensko agronomko Jernejo Jošar, ki nam je razložila, kako bodo rezana zelišča najdlje ohranila svežino.


»Če gojimo zelišča na vrtu ali v lončkih na balkonu, jih odrežemo tik pred uporabo,« svetuje strokovnjakinja. »Splahnemo jih pod hladno tekočo vodo, otresemo vodo in uporabimo,« nadaljuje. Seveda pa vsi nimajo te sreče in morajo zelišča kupovati. »V tem primeru prednost dajte nakupom na tržnicah od lokalnih pridelovalcev. Takoj, ko pridemo domov, zelišča najprej očistimo uvelih listov, stebla prirežemo z ostrim nožem in operemo,« razloži Jerneja, ki večino svojih dni preživi na čudovitem vrtu, ki ji ga kar malce zavidamo.
Preberite tudi: 16 najbolj uporabnih zelišč

Kako očistiti zelišča?


»V veliko posodo natočimo hladno vodo in vanjo potopimo šopek zelišč. V tej hladni kopeli jih dobro operemo, na koncu pa še splahnemo s hladno vodo,« so navodila izkušene vrtnarke. Tako se bomo namreč znebili ostankov zemlje, suhih lističev in morebitnih žuželk. »Odvečno vlago odstranimo najprej s tresenjem, potem pa zelišče razporedimo na več slojev papirnate brisače. Pokrijemo s papirnato brisačo in popivnamo odvečno vlago,« nadaljuje Jerneja.

»Nato listnata zelišča, kot so denimo peteršilj, luštrek, koriander, boreč, listna zelena, krebuljica, vinska rutica, meta ali melisa postavimo v kozarce ali steklene kozarce z vodo. Na kuhinjskem pultu bodo tako ostala sveža do tri dni, le redno je potrebno odstranjevati uvele liste in vsak dan prirezati stebla ter zamenjati vodo,«  so nadaljnji napotki.

Najdlje jih bomo ohranili v hladilniku


»Dalj časa jih bomo ohranili, če čez kozarec poveznemo plastično vrečko, ki jo pritrdimo z elastiko, in vse skupaj postavimo v hladilnik. V hladilniku jih lahko shranimo tudi v stekleni (ali plastični) posodi s pokrovom,« nas uči Jošarjeva.

Bazilika in drobnjak se bosta najbolje obdržala, če ju takoj po nakupu, ne da bi ju prali, zložimo v stekleno (ali plastično) posodo s pokrovom in shranimo v hladilnik. Operemo ju pred uporabo.

Zelišča, ki vsebujejo več eteričnih olj, kot so denimo timijan, majaron, origano, rožmarin in žajbelj, prav tako dobro operemo, popivnamo odvečno vodo, ovijemo v več plasti papirnete brisače in shranimo v hladilniku.

»Shranke v hladilniku redno pregledujemo, odstranimo odmrle liste in prirežemo stebelca,« še doda Jerneja.

Fotografija: Getty Images
Preverite še: Vse, kar morate vedeti, preden na balkonu posadite baziliko
Datum Objave: 29.5.2019 ob 14:05

Več iz te teme:

zeliščabazilikaJerneja Jošarshranjevanje zelišč

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.